Koalicija Država: Schmidt se bavi najosjetljivijim temama koje će izazvati nesagledive posljedice

25/07/2022
minuta čitanja

Koalicija “Država” u Sarajevu je ispred zgrade OHR-a održala konferenciju za medije povodom predstojećih koraka koje planira podzeti Visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje se tiču izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH

Prisutnima se prvo obratio predsjednik Platforme za progress i kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima Mirsad Hažikadić.

On je istakao da je autoritet koju uživa funkcija visokog predstavnika u BiH neupitna, ali i, kako se to predviđa mirovnim sporazumom, ograničena.”Provedba mirovnih aspekata podrazumjeva širok spektar, ali to vas ne oslobođa posljedica.

Reakcija i strah javnosti od OHR su suprotni funkciji visokog predstavnika. Gospodine Schmit, Vaša moguća intervencija na način da bez ikakvog legitimiteta ulazite u najosjetljivije teme je prelazak crvene linije sa nesagledivim posljedicama”, poručio je Hadžikadić.

On kaže i da su najavljene izmjene Izbornog zakona podrška aparthejdu i garnitura političkih opcija koje odlikuju presuđene ratne zločince.

Ističe i da su telefonski razgovori koje je Schmidt vodio prošle sedmice sa određenim političarima nelegitiman jer BiH predstavljaju njeni građani. Jednim dijelom i zbog toga, on je pozvao Schmidta da odustane od zakonodavnog djelovanja.”Postoje mnogi kriteriji koji bi se mogli i morali uskladiti, uključujući pošteno i fer glasanje, drugi krug glasanja, otvorene liste, vanredne izbore, pravo svih građana da biraju i budu birani”, naglašava Hadžikadić, te dodaje:

Ovo vodi samo ka daljim podjelama građana. Da li to EU vidi kao svoju budućnost? Da li je moguće da vi želite da nagradite počinioce etničkih čišćenja?, pitanja su koje je on poslao Schmidtu.

Poručio je da, ukoliko Schmidt zaista provede izmjene kako je to i najavljeno, više ništa neće biti isto. Smatra da će te odluke biti kao “novorođenče koje je nastalo u postupku bez rasprave”.

Predstavnik pokreta Zeleni BiH i zastupnik unutar Koalicije Država Adis Arapović kratko je Schmidtu poslao”Gospodine Schmidt, zašto deset dana sluđujete javnost gromoglasnom tišinom da ćete promjeniti Ustav FBiH i Izborni zakon u isto vrijeme igrajući igre?

Izađite i recite javno šta je vaša namjera”, poručuje Arapović.Pita se zašto se na ove korake Schmidt odlućio u sred izbornog ciklusa i zašto time pogoduje etno-nacionalističkim ciklusima, te zašto otvoreno radi na betoniranju etničkih podjela.

Ispred koalicije je pozvao sve građane BiH da protestima, koji su zakazani za večeras, pruže otpor “pravljenju BiH koja neće biti evropska, pravljenju nove Palestine i pravljenju tla tako da oni koji su blokirali zemlju sada imaju vlast”.

Zastupnik Amer Obradović je govorio o aspektima i eventualnim rješenjima izmjena koje planira uvesti Schmidt.”Daljim etničkim podjelama ova zemlja će doći na rub katastrofe. Kada bi oni to radili u interesu zemlje to bi bilo uredu, ali oni to koriste za podjelju. Ovo što se predlaže ne postoji ni u jednoj evropskoj zemlji”, poručuje Obradović.

On je također pozvao sve one koji se vode zločinačkom politikom da se toga odreknu – između ostalog i premijera Hrvatske Andreja PlenkovićaUjedno, poslao je pitganje Schmidtu da li on ovim želi da nagradu rušitelje civilizacijskih vrijednosti u BiH?”Pozivamo ga da dodatno ne destabilizira zemlju”, kaže Obradović.

Predstavnici koalicije “Država” pozvali su sve građane da se večeras okupe ispred zgrade OHR-a u znak protesta protiv najavljenih izmjena Izbornog zakona Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Idina vrh