klix

SAD najavile sankcije za Dodika i u budućnosti, ambasador poručio: OHR mora ostati

01/05/2024
1 minuta čitanja

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Robert Wood obratio se danas Vijeću sigurnosti UN-a, na sjednici koja se održava povodom situacije u Bosni i Hercegovini.

“Na današnjem sastanku ističemo opasnost od etnonacionalizma koji proizlazi iz jednog pravca. Rusija zloupotrebljava ovo Vijeće u svoje svrhe. SAD poziva sve vlade da surađuju i iskoriste odluke EU kako bi započele pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Svi lideri bi trebali težiti euroatlantskim integracijama”, rekao je Wood.

Dodao je da SAD potiču izbjegavanje etnonacionalnih agenda i promicanje transparentne uprave.

“Destabilizirajuće aktivnosti u BiH protive se euroatlantskim integracijama i Dejtonskom sporazumu. Nastavak postupaka nekih lidera, uključujući Milorada Dodika, posebno negiranje genocida, izaziva zabrinutost. Srebrenica nije bila greška, već neupitna činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici, kako su utvrdili međunarodni sudovi. Pozdravljamo odluku visokog predstavnika da zabrani učešće na izborima osobama koje su počinile genocid. To ne bi trebalo biti predmet kontroverze”, dodao je on.

Naglasio je da političari koji insistiraju na podjelama štite svoje interese.

“Republika Srpska i Dodik su primjer, ubrzavajući korake ka potkopavanju institucija i pozivajući na raspisivanje države. Njegove opasne radnje i secesionistička retorika prijete miru i stabilnosti regiona. Sankcije Dodiku i onima koji su omogućili njegove antidejtonske i korumpirane akcije će se nastaviti i u budućnosti u BiH”, poručio je Wood.

Naglasio je da OHR ima ključnu ulogu u osiguranju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

“Dok BiH ne ispuni sve kriterije, Ured visokog predstavnika mora ostati”, zaključio je Wood

Idina vrh