SAD uvele nove sankcije Rusiji

08/05/2022
1 minuta čitanja

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije protiv tri ruske televizijske stanice i zabranile građanima SAD da pružaju knjigovodstvene i savjetničke usluge Rusima, a sankcionlisali su i bord Gasprombanke zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Mjere izrečene protiv rukovodilaca Gasprombanke bile su prve usmjerene protiv ruskog gigantskog izvoznika gasa, jer su SAD i njihovi saveznici dosad izbjegavali da preduzmu korake koji bi mogli da dovedu do prekida isporuke gasa Evropi, glavnom ruskom kupcu, prenio je Rojters.

“Ovo nije potpuna blokada. Ne zamrzavamo imovinu Gasprombanke, niti branimo bilo kakve transakcije sa tom bankom. Međutim, stavljamo do znanja da Gasprombanka nije sigurno utočište i zato sankcionišemo neke od njihovih vodećih rukovodilaca”, kazao je visoki predstavnik administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Osam rukovodilaca Sberbanke su takođe dodati na listu, kao i Moskovska industrijalna banka i 10 podružnica.

“Nove kaznene mjere su iključivo usmjerene ka degradiranju Putinovog ratnog pohoda. EU radi u tandemu sa nama po pitanju dodatne kontrole hemikalija koje su direktno uključene u ruski vojni poduhvat”, dodao je zvaničnik.

Prethodni tekst

Crveni križ Federacije BiH obilježio Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Travniku

Sljedeći tekst

Naida Hota-Muminović poručila Kljuiću: Žao mi je što živite pod teretom predrasuda! Tu sam, da uz šećerli kafu, sarajevski porazgovaramo

Idina vrh