Safet Softić za Raport: Dodik je dobio izravan nalog iz Moskve. Svi se trebamo okupiti oko Denisa Bećirovića

11/04/2023
minuta čitanja

Milorad Dodik danas je napravio novi radikalni potez koji će dodatno usložniti političku dramu koja je na sceni već duži vremenski period, a u koju on periodično uvodi nove zaplete.

Danas je tako Dodik najavio da će prekinuti svaku saradnju sa NATO-om, i to nakon što je odlučio da prekine saradnju sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Čini se da je on kao povod uzeo jučerašnju izjavu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića koji je kazao da je cilj članstvo u NATO.

Dodik se pozvao upravo na tu izjavu kazavši da to nije bio dogovora te najavio prekid saradnje odnosno da će povući srpske kadrove iz Komisije za saradnju sa NATO-om te će ‘zamoliti’ Željku Cvijanović da se otkažu sve vježbe sa NATO-om dok traje, kako je rekao, rat u Ukrajini.

‘Ako se HDZ priključi blokadi, to je ozbiljan problem’

Safet Softić, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član Komisije za odbranu i sigurnost BiH, kazao je za Raport da Dodik iz dana u dan postaje radikalniji.

“Dodik iz dana u dan sve više divlja. On cijeni da je ovo neki trenutak u BiH u kojem on može realizirati neke ciljeve, pa pomjera granice.

Vidimo iz beogradskih medija da on nagovara Hrvate da se povuku iz institucija BiH. Time bi napravio totalnu blokadu. On najbolje zna zašto to radi u ovom trenutku”, navodi Safet Softić.

Kaže da bi za BiH bio veliki problem ako bi se blokadi pridružili i Hrvati, kako to priziva Dodik.

“Ukoliko bi se ostvarila prijetnja da i Hrvati podrže tu akciju onda bi to bio ozbiljan problem. Ako bi Dodik ostao na ovom nivou blokada kao do sada, mislim da su institucije dovoljno jake.

Podrška HDZ-a takvoj inicijativi bi značila promjenu koncepta ovoga što on radi. To bi bila udružena srpsko-hrvatska ili srbijansko-hrvatska akcija udara na BiH, da se praktično završi u miru ono što se u ratu nije uspjelo postići”, ističe Softić.

Pitanje je i zašto je Dodik svoju politiku radikalizirao ovako naglo, da li je osjetio da ima podršku izvana ili je osjetio neku slabost iznutra?

Krenuo u avanturu

Safet Softić smatra da Dodik radi po nalogu Moskve.

“Vidim da ima nekih analiza koje pokazuju da je on kao neki miš koji je stjeran u kut pa ovo čini iz nervoze. Ja ta mišljenja ne dijelim.

Mislim da je dobio izravan nalog iz Moskve da radi ovo što radi i da se to uklapa u širi geopolitički kontekst, vezano za rat u Ukrajini, ovoga što se dešava na Kosovu.

Onoga momenta kada je on najavio da prekida sve diplomatske odnose sa SAD i Velikom Britanijom, to je bio jasan znak da je krenuo u avanturu za koju mislim da ima podršku Moskve i vjerovatno Srbije.

Vidjet ćemo dokle će doći i kako će se SAD postaviti. To će raspetljati naše sumnje koje imamo”, smatra Softić.

S političkog aspekta pitamo ga kako bi se stranke Trojke trebale ponašati i šta im je činiti.

Softić odgovara da on kao član opozicione stranke, može uputiti kritiku. Ali, uz kritiku ponavlja i stav SDA da se patriotske snage moraju ujediniti.

“Neovisno kako će to razumjeti, ja mislim da je ovo važan trenutak za državu. Neka vrsta iluzija u kojoj je živjela ta Trojka da se Dodik promijenio, da je bolji i umjereniji i da je čovjek kompromisa, sad se vidi da je to teška i velika naiva koju su pokazali članovi Trojke.

Ja sam to ranije govorio: i ja dijelim osjećaj da se Dodik promijenio, ali na gore. Sve ovo što radi izgleda mi kao veliko zapetljavanje političkog čvora u BiH i mislim da su oni nesposobni da se tome suprotstave. Odgurnuli su od sebe i SDA i DF, koji su trebali u ovim situacijama biti na istim stranama”, smatra Softić.

Bećirović kao tačka okupljana probosanskog bloka

On kaže da bi tačka okupljanja u ovom trenutku trebao biti član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Mislim da bi on trebao pokrenuti neke inicijative, bez obzira na političke razlike. On je osoba koja treba da pokuša da okupi sve političke frontove da se suprotstave ovoj najezdi.

Mi se previše, kao i u ratu, oslanjamo na međunarodnu zajednicu. Neće niko rješavati naše probleme. Mogu nam samo pomoći kao saveznici”, zaključuje Softić.

Čak i kad bi došlo do formiranja tog famoznog probosanskog bloka na kojem institira SDA, pitanje je šta bi on značio i koliko bi to zaustavilo likove poput Milorada Dodika.

No, Softić smatra da bi to poslalo jasnu poruku i Dodiku, ali i međunarodnoj zajednici.

“Može poslati jasnu poruku da, kada je država u pitanju, na strani patriotskih snaga nema razlike. To je ključna stvar na koju se i Dodik oslanja. On računa na razjedinjenost probosanskog bloka i zato djeluje ovako kako ga sad vidimo.

To bi bila i jasna poruka međunarodnoj zajednici na isti način kao i Dodiku – da u BiH postoji dovoljan broj patriota koji će u svakoj varijanti braniti ovu zemlju, bez kalkulacija. Postoji distinkcija i razlika između onoga što je politička borba i borba za državu.

Ne mislim ja na konkretne akcije, niti mislim da će to uraditi Dodik u smislu povlačenja neke entiteske linije, ali da će rasklimavati ionako slabe institucije BiH i da će to raditi uz tihu podršku HDZ – hoće.

Politiku neće mijenjati

Otvoreno ili skriveno, ali politiku neće mijenjati”, ističe Softić.

A, kao i obično, HDZ kojeg spominje Softić – šuti.

Dragan Čović, već smo navikli, u situacijama sličnim ovoj, kada je drama na pomolu, nestane na nekoliko dana. Šta znači da šutnja?

“U ovakvim situcijama svaka šutnja znači odobravanje. Dakle svaka šutnja HDZ-a je odobravanje onoga što Dodik radi.

Te politike su potpuno sjedinjene i tu nema dilema. Ona je spuštena do najnižih razina unutar institicija BiH, mi to vidimo. Dakle, šutnja Dragana Čovića znači podršku onome što Dodik, čini se, uspješno radi”, zaključuje Safet Softić u razgovoru za Raport.

Idina vrh