Šmit će deblokirati Federaciju BiH

11/04/2023
minuta čitanja

Bliska historija nas uči da, nakon što posljednji pozivi ne budu uslišeni, Šmit poseže za bonskim ovlastima

Političarima šaljem posljednju šansu za dogovor, kazao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u julu 2022., poručivši tako da je spreman osloniti se na bonske ovlasti ako mu nijedna druga mogućnost ne bude ostala. Nakon više od dva mjeseca u kojima, naravno, nije bilo odgovora Šmit je u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona s ciljem deblokiranja Federacije.

 Povećana moć

Danas, poslije šest mjeseci, Federacija je blokirana. Ironično je da to ne bi bio slučaj da nije bilo Šmitovih izmjena u oktobru koje su povećale moć nacionalnih klubova u Domu naroda i broj potrebnih delegata za imenovanje nove vlasti iz svakog kluba povećali s trećine na 48 posto potrebnih glasova, tj. 11 od 23. 

Zahvaljujući tome SDA je, nakon kupovine četiri zastupnika i „kinder jaja“ iz Livanjskog kantona, stekla kontrolu nad bošnjačkim klubom u Domu naroda FBiH. Blokada se dešava preko institucije koju Šmit nije tretirao – preko Predsjedništva Federacije, odnosno SDA-ovog potpredsjednika Refika Lende.

Iako je nova većina uspostavljena u oba doma Parlamenta FBiH, Lendo odbija dati potpis za formiranje nove vlasti FBiH. Umjesto toga, poziva na „razgovore“, postavlja ultimatum da vlasti trebaju činiti SDA, HDZ i SDP te čak tvrdi da je on nadležan za izbor bošnjačkih ministara u novoj vlasti. S jedne strane, ovo djelovanje SDA predstavlja opasan presedan da od parlamentarnog sistema pokušavaju praviti predsjednički dajući predsjedniku i potpredsjednicima Federacije ovlasti koje oni nemaju, tj. u izboru i sastavljanju vlade, što radi mandatar, a potvrđuje premijer, dok bi potpisi predsjednika i dvojice potpredsjednika trebali biti samo stvar formalnosti.

 Posljednji poziv

S druge, predstavlja klasično pravno siledžijstvo, jer se preko postizbornog inžinjeringa došlo do pozicije potpredsjednika i jedna jedina pozicija se zloupotrebljava da se Federacija drži u blokadi.

Stoga su mnoge oči s pravom uprte u Šmita, od kojeg se očekuju reakcija i nametanje rješenja koje će omogućiti formiranje nove Vlade FBiH, što su i opozicioni političari više puta zahtijevali.

U petak je Kristijan Šmit održao pres-konferenciju na kojoj se osvrnuo na problem s formiranjem vlasti u FBiH. Iako su mnogi očekivali da će iskoristiti bonske ovlasti i nametnuti rješenje kojim će deblokirati FBiH, Šmit je političarima uputio „posljednji poziv da se urazume“ i da deblokiraju veći entitet.

Budući da je od domaćih političara razum teško očekivati, izvjesno je da će nakon ove opomene Šmit nametnuti odluku koja će omogućiti da nova većina formira vlast u FBiH. Bliska historija nas uči da, nakon što posljednji pozivi ne budu uslišeni, Šmit poseže za bonskim ovlastima.

 Odricanje od odgovornosti

– Ukoliko se političari odriču odgovornosti, opredijeljen sam u namjeri da se poštuje volja građana bez obzira na njihovu pripadnost. Bez obzira na koga se ovo odnosi, budite sigurni, ovo je posljednji poziv da se urazume. Očekujem da će se ovo uskoro uspješno riješiti. Neće biti više konačnih poziva – poručio je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit tokom svog obraćanja u petak.

avaz.ba

Prethodni tekst

Safet Softić za Raport: Dodik je dobio izravan nalog iz Moskve. Svi se trebamo okupiti oko Denisa Bećirovića

Sljedeći tekst

Medicinski fakultet ponovo brani Sebiju Izetbegović, poslali zahtjeve Škrijelju

Idina vrh