Sami vrh ponude, što bismo rekli dupli: Kako je Novalić hvalio respiratore zbog kojih je završio na sudu

04/04/2023
1 minuta čitanja

Pred Sudom BiH sutra će Fadil Novalić i ostali optuženo čuti presudu zbog toga što je na sumnjiv način kupio respiratore.

Radi se o najšokantnijoj aferi koja je nastala u vrijeme pandemije koronvirusa.

Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem tad je odlučila nabaviti respiratore.

Cijeli proces tekao je nakaradno, traljavo i na kraju jako sumnjivo zbog čega su Novalić i ekipa bili pohapšeni.

No, jedan od trenutaka, koji će tek kasnije otkriti koliko su Novalić i njegovi kompanjoni vrijeđali inteligenciju ljudi, snimile su kamere.

Novalić se potrudio da respiratore, tačnije njih 80, koji su stigli iz Kine dočeka na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

“To je 100 respiratora koji predstavljaju sami vrh ponude i ovoj branši. Ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom, što bismo rekli dupli i sa naših 250 koje imamo ovo predstavlja sad mogućnost 450 pacijenata i približili smo se tom evropskom standardu”, govorio je Novalić.

Vrlo brzo, međutim, ispostavit će se da su respiratori u potpunosti neupotrebljivi, čak šta više – opasni po pacijente.

Uprkos tome, jedino je menadžment KCUS-a na čelu sa Novalićevom stranačkom kolegicom Sebijom Izetbegović odlučio tzv. malina respiratore staviti u pogon i kačiti ljude na njih. Doduše, ne po dvoje.

Nije dugo trebalo da nastane pobuna anesteziologa, koji su menadžementu pisali pisma u upozoravali ih na pogubnost kineskim mašina. Ipak, ostali su u funkciji sve dok Sebija Izetbegović nije svjedočila pred sudom gdje je kazala da su super. Nekoliko dana nakon toga, povučeni su iz upotrebe.

Idina vrh