HMS

SARAJEVO: Granična policija BiH obilježila 24. godišnjicu rada

07/06/2024
1 minuta čitanja

U povodu Dana i 24. godišnjice Granične policije Bosne i Hercegovine, 6. lipnja 2024. godine, u Sarajevu je održana svečana ceremonija. Ravnatelj Granične policije BiH, Mirko Kuprešaković, i ministar sigurnosti BiH, Nenad Nešić, istaknuli su važnost postignuća i izazova s kojima se Granična policija suočava.

Kuprešaković je naglasio kako su aktivnosti na unapređenju svih segmenata rada doprinijele razvoju Granične policije u respektabilnu agenciju. Naveo je da je jedan od najvećih problema bio nedostatak kadrovskih kapaciteta, no posljednjih godina provode se obuke i zapošljavanje novih kadeta.

„U protekloj godini imali smo ceremoniju polaganja zakletve XI. klase kadeta, a u tijeku je natječajna procedura za XII. klasu. Planiramo raspisati natječaj i za XIII. klasu, očekujući još 300 novih policijskih službenika u naredne dvije godine“, izjavio je Kuprešaković.

Granična policija BiH suočava se s povećanim migracijskim pritiskom.

„U prva dva mjeseca 2024. godine zabilježeno je povećanje nezakonitih prelazaka granice za gotovo 70% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Organizirane kriminalne skupine sve češće pokušavaju ilegalno prijeći granicu, ugrožavajući živote policajaca“, rekao je Kuprešaković.

Ministar Nešić je istaknuo da je Granična policija postigla izuzetno dobre rezultate i postala pouzdan partner policijama regije i Europske unije.

Granična policija BiH je moderna agencija koja svakodnevno kontrolira 1.500 kilometara dugu granicu i predstavlja barijeru za svaki oblik prekograničnog kriminala“, kazao je Nešić, dodavši da će Ministarstvo sigurnosti nastaviti podržavati ovu agenciju u borbi protiv ilegalnih migracija i drugih sigurnosnih prijetnji.

Na svečanosti su dodijeljene pohvalnice i nagrade za posebne zasluge. Kuprešaković je uručio priznanja istaknutim državnim službenicima, a zahvalnice su dobili i predstavnici partnerskih agencija poput SIPA-e i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Zahvalnice su također uručene ministarstvima unutarnjih poslova na županijskoj razini za njihov doprinos u zajedničkim ophodnjama. Među nagrađenim županijama su Unsko-sanska, Tuzlanska, Srednjobosanska, Sarajevska, Bosansko-podrinjska, Zeničko-dobojska, Hercegovačko-neretvanska, Brčko distrikt BiH, Posavska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija.

Ravnatelj Kuprešaković uručio je zahvalnicu i Zlatnu plaketu ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću za izuzetan doprinos u radu i razvoju Granične policije BiH. Ministar Nešić je uručio pohvalnice policijskim službenicima za ostvarene izuzetne rezultate rada, a Medalju za hrabrost dobili su Edin Šabanović i Milisav Nikolić za posebni doprinos u zaštiti i očuvanju ljudskih života i materijalnih dobara.

Svečanost je okupila rukovoditelje osnovnih organizacijskih jedinica i nagrađene službenike Granične policije BiH, kao i predstavnike tužiteljstava, međunarodnih organizacija, entitetskih i županijskih MUP-ova te diplomatskih predstavništava u BiH

Prethodni tekst

Nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić novi predsjednik Međureligijskog vijeća BiH

Sljedeći tekst

Počinje potpuna primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, evo kolike su kazne za nepoštivanje

Idina vrh