Šarović nakon sastanka: Nisam baš siguran da je Borrell uopšte razumio gdje je došao

16/03/2022
1 minuta čitanja

Nakon sastanka opozicionara sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom, obratio se lider SDS-a Mirko Šarović koji je istaknuo dva stava – jedan je da Borrell nije svjesan gdje se nalazi, a drugi da će građani RS-a biti oštećeni zbog ponašanja Milorada Dodika.

Lider najveće opozicione stranke iz Republike Srpske je ustvrio kako je “prva rečenica koju je Borrell rekao” na sastanku bila ta da će finansijski projekti iz EU biti uskraćeni RS-u.

“On nije rekao da će direktno trpiti građani, ali je rekao da neće biti projekata finansijskih iz evropskih fondova, za infrasturkturu, javne društvene potrebe i slično. To je bilo najneprijatnije što smo čuli. Moja ocjena je da je to loše jer će to ipak osjetiti građani”, rekao je Šarović.

Evropski visoki zvaničnik je opozicionare iz ovog entiteta pitao i za blokadu državnih institucija koju provode zajedno sa Miloradom Dodikom čija stranka je vladajuća u entitetu. Šarović je na to kazao da na dnevni red dolaze svi zakoni koji su reformski.

Posebno je zanimljiv Šarovićev utisak o tome koliko su Borrellu jasni i razumljivi problemi koje imamo u BiH.

“Nisam baš siguran da je Borrell uopšte razumio gdje je došao, u nekim stvarima je bio potpuno zbunjen. Nije shvatio čak ni neka ustavna ograničenja. Osim toga nije dovoljno shvatio ni da će ga oni s kojima sada razgovara prevariti i obmanuti, ostaviti ga u uvjerenju da su oni za evropski put. Ja sam mu prenio da će oni računati na njegovu neodlučnost, čisto da zna čovjek s kim ima posla”, poručio je Šarović.

Osim Šarovića, izjave su novinarima dali i Borenovič, Radončić, Nikšić i Forto, a Borrell i Sattler su ostali u zgradi Delegacije EU na novom sastanku – sa Bakirom Izetbegovićem, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Idina vrh