Schmidt bi mogao intervenisati do kraja sedmice, Osmorka ga mora uvjeriti da imaju većinu

24/04/2023
1 minuta čitanja

Visoki predstavnik Christian Schmidt bi prema saznanjima Klix.ba do kraja sedmice trebao nametnuti novu odluku koja će se odnositi na formiranje vlasti u FBiH.

Da li će Schmidt mijenjati Ustav FBiH ili izborni zakon za sada nije jasno. Ono što je realno jeste da bi mogao djelovati i bez promjene Ustava, odnosno mogao bi samo donijeti neku vrstu upute za parlamentarnu većinu koja će omogućiti da se vlast formira i bez saglasnosti oba potpredsjednika entiteta.

Ipak, da bi Schmidt uopšte intervenisao potrebno je da ga raniej dogovorena parlamentarna većina Osmorka – HDZ uvjere da imaju većinu. U tom kontekstu treba istaći da čelnici Osmorke i danas imaju određene sastanke, a prema našim saznanjima i sa nekim ambasadorima.

Ključno pitanje koje je pred njima jeste dokazivanje da grupacija stranaka okupljenih u Osmorku i HDZ imaju parlamentarnu većinu koja će moći implementirati neku novu odluku koju Schmidt nametne i koja će omogućiti formiranje vlasti i zaobilaženje SDA-ovog Refika Lende, čiji je potpis sada neminovan.

Jedno od ključnih pitanja je također da li će Schmidtova odluka biti privremena ili trajna. Privremenu mjeru otvoreno od početka ne žele SBiH i NES, a i neke druge stranke su poručile da nisu za to. S druge strane HDZ ne želi trajno rješenje pa će se Schmidtovo umijeće tražiti u prostoru između želja te dvije grupacije.

Bez SBiH-a i NES-a takva vlast neće biti moguća.

Idina vrh