Schmidt se sastao s članovima CIK-a, razgovarano o održavanju i finansiranju Općih izbora 

28/03/2022
1 minuta čitanja

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar i članovi CIK-a danas su održali online sastanak sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

Bio je ovo ujedno i prvi sastanak Centralne izborne komisije BiH sa Schmidtom, od kako je preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Na sastanku je razgovarano je o aktivnostima koje provodi Centralna izborna komisija BiH na organizaciji Općih izbora 2022. godine u BiH, a akcenat je stavljen na činjenicu da Centralnoj izbornoj komisiji BiH nisu još uvijek stavljena na raspolaganje finansijska sredstva za vršenje ovlaštenja iz njene nadležnosti, u koje spada organizacija i provedba Općih izbora.

Također, riječi je bilo i o postupanju drugih nadležnih institucija Bosne i Hercegovine u obezbjeđivanju finansiranja izbora u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju institucija BiH.

“Istaknute su aktivnosti koje je Centralna izborna komisije BiH provodila, i koje i dalje provodi sa ciljem jačanja integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, te ispunjavanja relevantnih preporuka OSCE/ODIHR- a i Venecijanske komisije, kao i doprinosu Centralne izborne komisije BiH u reformi izbornog zakonodavstva u BiH”, saopćeno je iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Idina vrh