Španija od danas koronavirus tretira kao gripu, a zaraženi se ne moraju izolirati 

28/03/2022
1 minuta čitanja

Ministarstvo zdravstva Španije odlučilo je epidemiju covid-19, koja traje već dvije godine, od sada tretirati kao gripu, te će ukinuti osnovne epidemiološke mjere.

Prema odlukama Komisije za nadzor i strategiju javnog zdravstva koje su stupile na snagu danas, lakši ili asimptomatski slučajevi koronavirusa više nisu u okviru obaveznog karantina.

Iako odluka o karantinu i dalje vrijedi za one koji rade na strateškim poslovima poput domova zdravlja, domova za starije i nemoćne osobe ili zatvora, uposlenici u svim ostalim djelatnostima nastavit će svoj svakodnevni život iako imaju koronavirus.

Za osobe zaražene koronavirusom koje rade na pomenutim strateškim poslovima karantin će trajati pet dana.

U slučajevima kada su simptomi “umjereni” ili “visoki” kod onih koji imaju pozitivne testove na covid-19, primjenjivat će se odmor kod kuće prema nalazu porodičnih ljekara, kao i kod teške gripe.

Novim odlukama potpuno je uklonjeno i praćenje kontakata s grupama oboljelih od covid-19.

Uvjereni da je faza epidemije covid-19 prevladana, španski zdravstveni stručnjaci objavili su da će od sada na covid-19 biti fokusirani samo oni koji se liječe u bolnici i oni iz ranjivih grupa (stariji i hronični bolesnici).

Od 10. februara ukinuta je obaveza nošenja maski na otvorenom, koja je u zemlji uvedena 24. decembra 2021.

U Španiji, gdje je od početka epidemije zabilježeno 11,4 miliona slučajeva, život su izgubile 102.392 osobe.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u posljednjih 14 dana otkriveno 181.307 slučajeva zaraze, prosječan slučaj zaraze COVID-19 na 100.000 ljudi je 386, a u posljednjih sedam dana umrle su 182 osobe.

Prethodni tekst

Sudija koji je osudio Karadžića za ratne zločine radit će na krivičnom gonjenju Putina 

Sljedeći tekst

Schmidt se sastao s članovima CIK-a, razgovarano o održavanju i finansiranju Općih izbora 

Idina vrh