SDA i SDP imaju zastupnike u devet kantona, HDZ u dva kantona može samostalno vladati

24/10/2022
1 minuta čitanja

Prema rezultatima izbora, SDA i SDP su stranke koje imaju svoje zastupnike u kantonalnim skupštinama devet kantona, slijede Narod i pravda i DF sa zastupnicima u sedam kantona, a HDZ je ušao u parlamentarne klupe u šest kantona.

Dobijanje mandata u većem broju kantona pokazuje da politička stranka ima razvijenu mrežu lokalnih odbora, također kako se politička moć u Federaciji BiH nalazi u Domu naroda u kojeg se članovi biraju iz kantonalnih skupština dobri rezultati na ovom nivou omogućavaju jaku poziciju pri formiranju vlasti na nivou entiteta.

Stranka demokratske akcije će svoje zastupnike imati u čak devet kantonalnih skupština te ukupno imati 67 zastupnika, SDA je imala najviše glasova u šest kantona. SDP će kao i SDA imati svoje delegate u devet kantona i to ukupno 34 zastupnika.

Narod i pravda će imati svoje delegate u sedam kantonalnih skupština. Za razliku od izbora 2018. godine kada su zastupnike imali samo u Kantonu Sarajevo. Ukupno u svim kantonima će imati 20 zastupnika. Kao i Narod i pravda, Demokratska fronta je također ušla u kantonalne skupštine u sedam kantona. Ukupno će imati 19 zastupnika.

HDZ je dobio zastupnike u šest kantonalnih skupština, ono što je specifično je da je HDZ jedina stranka koja može samostalno formirati vlast u dva kantona i to u Posavskom i Zapadnohercegovačkom. Ukupno je HDZ osvojio 54 delegata. HDZ 1990 osvojio je mandate u pet kantona, a ukupno 15 zastupnika.

Narodni evropski savez, Naša stranka i Hrvatska republikanska stranka i Stranka za BiH imaju svoje zastupnike u četiri kantona. NES ima ukupno 13 zastupnika, Stranka za BiH deset, Naša stranka devet, te HRS šest zastupnika.

Veliki pad je doživio Savez za bolju budućnost. Dok su nakon izbora 2018. godine imali zastupnike u osam skupština, nakon posljednjih izbora svoje delegate imaju samo u Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu i to ukupno tri zastupnika. U dva kantona će zastupnike imati i Pokret demokratske akcije (PDA), u Posavskom i Tuzlanskom kantonu.

Sa političke scene kantona nestao je Nezavisni blok, koji je prije četiri godine dobio zastupnike u četiri skupštine, a na posljednjim izborima je nastupio u koaliciji Država i ostao bez ijednog zastupnika.

Jedan dio stranaka je ostvario dobre rezultate samo u jednom kantonu. Prije svega Hrvatski nacionalni pomak koji je najjača stranka po broju glasova u Kantonu 10 i ima pet zastupnika, te Bosanskohercegovačka incijativa – Kasumovič Fuad koja je druga po broju osvojenih glasova u ZDK i ima pet zastupnika u ovom kantonu.

Idina vrh