Klinička smrt SDA botova i ostalih skotova 

24/10/2022
minuta čitanja

Bakire, Bakire, …  još pomalo, doduše podrugljivo, odzvanjaju u našim ušima neartikulisani pokliči njegovih sljedbenika. Sljedbenika, koji su zarad svog sitnog ili krupnog ali ni na čemu opravdanog interesa, pljuvali sve živo  (i mrtvo) što pokušava samostalno promišljati a ne slijepo slijediti i aplaudirati na izjave Bakira Izetbegovića. I ne samo njegove, nego i hanume mu. Tako su na površinu isplivali bjelosvjetski ali i domaći štakori gurajući se u prvi plan dupelizački veličajući onoga po kome bošnjački očevi daju muškoj djeci imena.

Ali, avaj. Izgubi Bakir, izgubiše se i štakori. Štakori  Mulahusić, Lingo, Drina, Avdić, Sarić,…

Da ih narod ne bi nazivao drugim pogrdnim imenima kojim je naš jezik veoma bogat, oni brže bolje prigrabiše da ih se zove Botovima. Pa kad su takvi ko vele onda ih neće narod smatrati štakorima već inteligentnim softverskim agentima što je priznaćemo mnogo uhu pristojnije. 

Na prostorima naše zemlje kao što nam je poznato, ovaj pojam dobio je svoje metaforčno značenje, pa se tako izraz botovi koristi da označi osobe koje otvaraju naloge, tj. lažne profile na društvenim mrežema i na taj način brane svoje stavove i interese, a napadaju one sa kojima se ne slažu.

U tom smislu pojam botovi ima negativnu konotaciju i koristi se za osobe koje za malu nadoknadu pokušavaju da “ocrne” protivnika na sve moguće načine. Pored pisanja komentara, botovi daju i veštački uticaj na odnos ocjena koje se nalaze ispod komentara. Rekli bismo da u moderno doba botovi čine dio regularne marketinške kampanje. E, sad dio tog modernog marketinga koji je pratio predizborne aktivnosti SDA ili bolje reći bračnog para se nekako izgubio. Utihnuo, vratio se u one iste štakorske kanale iz kojih su bili namamljeni uz obećanje da će imati određenu korist. Elem, izgubi Bakir, nestadoše botovi!

Ali ko su oni? Impotentni stvaraoci u pokušaju?

– Bot i prisan prijatelj Bakirov, Jasmin Mulahusić poznat je Tužilaštvu BiH, koje ga , dovodi u vezu s osobama bliskim terorističkim organizacijama, uključujući i Al Kaidu. “Taj državljanin BiH i Luksemburga je pod istragom Tužilaštva BiH i terete ga da je duže vrijeme, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u BiH, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u BiH”, navode iz Tužilaštva BiH.  O njemu takođe, počinju curiti brojne informacije, uključujući i onu prema kojoj se on spominje u izvještaju alžirske vlade podnesenom Odboru Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Sljedeći je masnokosi Adnan Lingo, polupismeni stranački bot u službi Bakira i Sebije Izetbegović. Svojom najavom iz septembra ove godine izazvao je salvu smijeha kod onih kojima je uputio poruku. Kaže lik  da će “upotrijebiti sve svoje resurse kojim raspolaže (materijalne, tehničke, intelektualne, medijske, fizičke i sve moguće legalne i dostupne), kako bi pokušao spriječiti one koji podržavaju i potpomažu dolazak na vlast onih koji nisu njegovi vlastodršci”. ??? e, čuj “lični intelektualni resursi”. Valjda lik misli na one resurse koje uključuje svakodnevno “kladeći se na kerove” i gubeći novac.

Nerado, ali ipak, može se izvesti zaključak da su  najžešći SDA botovi obučeni  na ISIL-ovoj propagandnoj matrici.

Nešto blaži ideološki ali finansijski nezasiti je Faruk Drina. Lihvar poznat po karijeri organizatora koncerata na kojima su se pjevale i četničke pjesme, (obično na račun BH Telekoma i sličnih javnih preduzeća…), ali i organizator koncerata ilahija i kasida te nezvanični menadžer Rijaseta IZ BiH, ustvari jedan mali smrad koji tek kad vidi da je protivnik pao pod silom drugih aktera, onda prilazi i cipelari ga nogama. On je poznat kao prevarant, pa mu je kao takvom svojevremeno Adbulah Sidran rimovano poručio: „…, Faruk Drina, .izda li mu materina!“

Zadnji pobrojani iz prvog pasusa je nekakav kurir u jednom jadnom državnom ministarstvu pa se nešto i nema napisati o njemu. Bar ne u smislu da se prepozna njegov intelektualni izražaj te time nekog zainteresuje. Moguće, da je razlog tog neprepoznavanja, jeziv pravopis i još gori vokabular.

Ostaje nejasno zašto su se svi oni ovoliko primirili. Da li radi toga što su svjesni da im mecena Bakir, nakon izgubljene bitke za člana predsjedništva, ne može više ispuniti obećano ili ispunjavati druge želje ili ih je pak sam Bakir primirio sa ciljem da udobrovolji američku administraciju i ne stavi ga na crnu listu, te tako, koliko toliko produži svoj politički život, koji je neizlječivo ovisan o uticaju i moći.

Idina vrh