SDP pozvao na masovne proteste protiv odluke visokog predstavnika: Ponedjeljak u 19:00 sati

24/07/2022
1 minuta čitanja

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je građane Bosne i Hercegovine da u ponedjeljak u 19:00 se okupe ispred zgrade OHR-a u Sarajevu ali i u svim gradovima Bosne i Hercegovine i pošalju poruku kakvu Bosnu i Hercegovinu žele njeni građani.

Iz SDP-a su poručili kako nije vrijeme za šutnju i čekanje nego da se digne glas i jasno kaže kakvu Bosnu i Hercegovinu žele njeni građani.”Zato pozivamo sve političke subjekte, organizacije civilnog društva, te sve građanke i građane Bosne i Hercegovine da sutra, u ponedjeljak 25.07.2022. godine sa početkom od 19:00h uzmu učešće u mirnim protestima pred sjedištem OHR-a u Sarajevu.

Pozivamo sve stanovnike Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu, jedinstvenu, multietničku, nedjeljivu i suverenu, a koji u planiranom nametanju odluke visokog predstavnika prepoznaju prijetnju opstanku takve Bosne i Hercegovine da nam se pridruže,” stoji u saopćenju SDP-a.

Naglasili su kako se ne radi o političkom skupu i da se ne smije politička promocija bilo koje opcije ili grupacije.”Pozivamo sve stranke da svoje članstvo i simpatizere pozovu da uzmu učešće na protestu, ali da stranačka i bilo koja druga partikularna obilježja zamijene državnim obilježjima koja trebaju biti istaknuta.

Državnim zastavama pokažimo da naše jedinstvo u zaštiti naše najveće svetinje, naše domovine, ne poznaje stranačke, etničke ili bilo koje druge podjele,” poručuju iz SDP-a.Također pozvali su sve građane i građanke da se pridruže u glavnom gradu i da zajedno dignu glas protiv provedbe poražene ratne politike podjela, diskriminacije i etnički čistih teritorija.

One koji nisu u mogućnosti da dođu u Sarajevu pozvali da se okupe u matičnim gradovima i sutra od 19:00 izraze svoj stav protiv “nedemokratske, antiustavne i antievropske odluke OHR-a koja bi Bosnu i Hercegovinu gurnula dublje u podjele, blokade, sukobe i nove oblike diskriminacije”.Pozvali su sve učesnike da mirno i dostojanstveno iskažu stav poštujući javni red i mir i da je umjesto čekanja i šutnje došao trenutak kada se mora djelovati i da se to mora učiniti odmah.

Pozivu se priključila i Demokratska fronta, a ranije je na proteste pozvao i Dervo Sejdić.Građanski savez BiH također poziva građane i građanke BiH da se u ponedjeljak, 25. jula 2022.godine u 19:00 sati pridruže Dervi Sejdiću i ostalim ispred zgrade OHR-a na protestu protiv nametanja rasističkog izbornog zakona.”Pozivamo građane da se ujedinimo protiv fašizma, islamofobije i rasizma”, napisali su oni.

Idina vrh