Sevlid Hurtić, kandidat za ministra za izbjeglice, za “Avaz”: Neću glasati protiv interesa države

21/01/2023
1 minuta čitanja

Možda nekome smeta Sevlid Hurtić jer se zna kako je radio dok je bio predsjednik Skupštine grada Doboja i kako je počeo raditi kao ministar u Vladi RS

Centralna izborna komisija BiH je saopćila da svi kandidati za ministre u Vijeću ministara BiH, kao i njihove zamjenike, ispunjavaju uvjete. Budući ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić očekuje da Vijeće ministara bude imenovano u utorak ili srijedu.

Freza i plastenik

Upravo njegova kandidatura naišla je na brojne reakcije. Hurtić je, vjerovatno, jedan od najčešće spominjanih kandidata za poziciju državnog ministra, a među prvima je reagirao Damir Arnaut iz Naše stranke, koji ga je nazvao “Dodikovim kandidatom”.

– Arnaut je imao lične ambicije da bude ministar. Inače, kada su u pitanju reakcije, sve bi bilo uredu, sve bi utihnulo da je neko drugi kandidat. Možda nekome smeta Sevlid Hurtić jer se zna kako je radio dok je bio predsjednik Skupštine grada Doboja i kako je počeo raditi kao ministar u Vladi RS. I tamo sam radio kao ministar, shvatio to kao firmu u kojoj trebam raditi kako bih našim ljudima na terenu institucionalno pomagao. Da se ne bavimo samo frezom i plastenikom već da ljude zapošljavamo – kazao je Hurtić.

BiH neupitna

Na isti način će raditi i na državnom nivou, a reakcije su, kaže, i odraz zabrinutosti što on dolazi baš na tu poziciju.

– Čitao sam revizorske izvještaje, ono je sramota šta i kako se radilo. Naravno da ću projekte koji idu prema ljudima koji su se vratili na svoja ognjišta pregledati i pokušati ih implementirati na cijelom teritoriju BiH. Osim toga, ljudi će vidjeti da je država BiH neupitna. Varaju se oni koji misle da ću glasati protiv interesa BiH, ja to nikad neću uraditi – istakao je Hurtić. 

Ako smetam, neka kažu zašto

Uz najave blokada na federalnom nivou, prekompoziciju vlasti u BiH prate i najave poput one odlazećeg ministra Edina Ramića da će “SDA predvoditi bunt naroda” u slučaju da navodno interesi države budu ugroženi. 

– Meni to liči na, “ako ja nisam ministar, neka sve propadne”. Niko ne valja, samo ja trebam biti ministar, a svi ostali neka crknu. Ja nisam ni očekivao, ni tražio, ni želio, jednostavno se desilo da me Pokret za državu predloži. Ako nekome smetam, neka javno kaže zašto – potcrtao je Hurtić.

Idina vrh