Širom Evrope izdata upozorenja o ekstremnim vremenskim prilikama: Opasnost od požara i poplava

15/07/2023
1 minuta čitanja

Veliki dijelovi Evrope u subotu su bili obuhvaćeni upozorenjima o ekstremnim vremenskim prilikama.

Toplotni talas zahvatio je južne zemlje sa temperaturama između 35 i 40 stepeni celzijusa u dijelovima Španije, Italije i Grčke. U dijelovima drugih zemalja, poput Francuske i Velike Britanije, izdata su upozorenja na jak vjetar, kišu i grmljavinu.

Početkom jula zabilježena je najtoplija sedmica u historiji planete. Evropske vlade i meteorološke službe upozorile su svoje građane na utjecaj ekstremnih vremenskih prilika.

U 15 italijanskih gradova, među kojima su Rim i Firenca, u subotu je na snazi crveno upozorenje Ministarstva zdravlja Italije, uz savjet da se izbjegava izlaganje suncu i vrućini između 11 i 18 sati. Utjecaj na zdravlje je “moguć” ne samo za rizične grupe, već i za zdrave i aktivne ljude, saopštilo je ministarstvo.

U Grčkoj je lokacija Akropolja zatvorena drugi dan zaredom, od 11:30 do 17:30 sati, prema javnom emiteru ERT, kao i parkovi u atinskom regionu kako bi se smanjio rizik od požara. Od nedjelje nadalje očekuje se blagi pad temperatura, saopštila je meteorološka služba zemlje.

U Španiji je meteorološka služba saopštila u subotu da postoji “ozbiljan rizik” za Balearska ostrva zbog porasta temperatura do 40 stepeni. U ažuriranom obavještenju dodaje se da bi novi period visokih temperatura mogao uslijediti između ponedjeljka i srijede. Iz službe navode da temperature mogu preći i 42 stepena.

I u Francuskoj i u Velikoj Britaniji u subotu su na snazi bila upozorenja na grmljavinu i jaku kišu. Britanski meteorološki ured saopštio je da očekuje ” vjetrovit dan”, dok je Méteo France izdao upozorenja na grmljavinu, jaku kišu, pa čak i poplave.

Idina vrh