U Beogradu novi protesti, studenti razvukli “botovsku mrežu”

15/07/2023
1 minuta čitanja

U Beogradu su počeli novi protest “Srbija protiv nasilja”, a građani su se okupili ispred Ispred Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića odakle će u koloni krenuti ulicom kneza Miloša. Na protestima se okupio manji broj građana nego na prethodnim.

Prema najavama organizatora demonstranti će Palate pravde, zatim i do autoputa, gdje će biti održana blokada, do 22 sata. Protesti su posvećeni pravosuđu i zbog toga će se demonstranti okupiti ispred Palate pravde gdje će govor održati sudija Zoran Ivošević.

Protesti su počeli poslije dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je ubijeno 19 osoba, uglavnom djece i mladih ljudi.

Studenti su na protestu postavili i “botovsku mrežu”, na kojom se nalaze lažni profili, ali i pravi ljudi. Jedan od skandala koji trese Srbiju je i lista sa preko 14.000 botova koji rade za vladajući SNS, a koja je procurila u javnost.

“Ovde je leglo pravnog nasilja! Zato danas protest ide do Palate (ne)pravde. Tu je i Više j.tužilaštvo gde je: zataškan slučaj “Savamala”, zaustavljen slučaj “Helikopter”, tražen pritvor za policajku Katarinu, smenjene antikorupcije tužiteljke, šef Vulinov kadar N.Stefanović i gde je odlučeno da tužiteljka Nataša Dubak odustane od gonjenja ubice iz Mladenovca 2020. kada je napao policajca i umesto da je tada kažnjen i sprečen za dalja nedela, on je bio zaštićen i pušten”, napisala je na Twitteru Marinika Tepić.

Na protestima je prisutan i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, a proteste podržavaju opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-lijevi klub, Ne davimo Beograd, ali naglašavaju da protest nije stranački.

Idina vrh