Sjednica Doma naroda prekinuta, iduće sedmice nastavak

24/03/2022
1 minuta čitanja

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prekinuta je popodne i bit će nastavljena iduće sedmice, kada će biti obavljeno pojedinačno glasanje delegata o predloženom imeonovanju dva buduća člana iz Federacije BiH u Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK).

Prije prekida sjednice, tokom jedne od tačaka dnevnog reda je odobren nastavak rada bloka 4 u Termoelektrani Tuzla, kao i bloka 5 Termoelektrane Kakanj.

Prethodno je na ovoj sjednici prihvaćen Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.

Time zakon još nije konačno donesen iako ga je ranije prihvatio i Predstavnički dom jer je danas odobren s više amandmana, što iziskuje usaglašavanje konačnog istovjetnog teksta u oba doma.

Iako je prvobitnim tekstom najavljena stroga zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima, neki od današnjih amandmana dozvoljavaju pušenje u propisno odvojenim prostorijama na aerodromima, kao i u ugostiteljskim objektima gdje se služi piće pod uvjetom da vlasnici tih objekata istaknu vidnu oznaku o prostoru u kojem je jedino dozvoljeno konzumiranje duhana. Totalna zabrana je ostala za ugostitelje koji poslužuju hranu odnosno njihove goste.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović, prekidajući današnju sjednicu i najavljujući nastavak, najavio je za iduću sedmicu na kraju mjeseca još jedno zasjedanje u istom danu, kada treba razmatrati i Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

Nije precizirao datum kada će to biti jer su neke kantonalne skupštine najavile ranije također za taj period svoja zasjedanja, a poznato je da su pojedini članovi kantonalnih skupština ujedno i članovi federalnog Doma naroda.

Idina vrh