Skupština KS utvrdila Nacrt zakona o komunalnoj policiji, javna rasprava trajat će 60 dana 

16/05/2022
1 minuta čitanja

e cilj sistemski urediti oblast komunalne čistoće.  

Zakon propisuje osnivanje kantonalne uprave za komunalne poslove, te uređuje vršenje poslova komunalno-policijskog i komunalno-inspekcijskog nadzora iz nadležnosti pomenute Uprave, radi osiguranja kontrole i poštivanja propisa. 

– Taj zakon ima važnu ulogu za unaprjeđenje kvaliteta obavljanja komunalne djelatnosti, promovisanje opće prihvaćenih vrijednosti zajednice, zaštite prava građana, kao i utvrđivanja njihovih obaveza. Vezuje se sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o inspekcijama KS – naveo je, u uvodnom obrazloženju, resorni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović. 

Naglasio je da je izrada tog zakona potaknuta dugotrajnim nezadovoljstvom građana kvalitetom održavanja čistoće na javnim površinama, kao i pritužbama na prikupljanje i odvoz komunalnog otpada, te odlaganja otpada na glavnu sanitarnu deponiju koje su građani upućivali kantonalnoj komunalnoj inspekciji i službama komunalnih redara nadležnih kantonalnih javnih preduzeća. 

Istakao je da je neophodno donijeti novi zakon jer su postojeća zakonska rješenja zastarjela i nisu u skladu sa normama ponašanja u Evropskoj uniji. Također, zbog neefikasnosti postojećih službi komunalnih redara, kao i malog broja komunalnih inspektora, osobe koje krše propise iz oblasti komunalne čistoće često ne budu sankcionisane u zakonski predviđenom roku. 

– Novi zakon omogućio bi primjenu sankcija, zbog neadekvatnog ponašanja na mjesta događaja, u vidu  prekršajnih naloga koje bi pravnim licima i građanima izdavali komunalni policajci i komunalni inspektori. Indirektne mjere podrazumijevale bi stalno prisustvo komunalnih policajaca na terenu, 24 sata tokom sedmice, kao i edukativno-prventivne mjere u cilju postizanja željenih rezultata – istakao je ministar. 

Kantonalna uprava za komunalne poslove bila bi formirana od dosadašnjih kantonalnih komunalnih inspektora Inspektorata komunalne inspekcije, zaštite prirode i dobara baštine, inspekcije za sport, te komunalnih policajaca koji će biti primljeni u radni odnos nakon javnog konkursa. 

Ministar je istakao da je taj zakon krucijalan za zaštitu okoliša, te da se na donošenje nažalost čeka već 30 godina.  

– Definiše između ostalog i rukovođenje komunalnom policijom i inspekcijom, njihova prava, obaveze i ovlaštenja. Zakonom su regulisana i brojna druga pitanja, značajna za funkcionisanje buduće Kantonalne uprave za komunalne poslove, kao samostalne upravne organizacije. Javna rasprava o Nacrtu zakona o komunalnoj policiji trajat će 60 dana – saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.    

Idina vrh