Klub Bošnjaka zatražio hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH zbog osiguranja novčanih sredstava za izbore

16/05/2022
1 minuta čitanja

Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma za koju predlažu jednu tačku dnevnog reda – Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koje će biti održani 2. oktobra ove godine.

Delegat Asim Sarajlić kazao je na današnjoj sjednici Doma naroda da Klub Bošnjaka jednoglasno, svojim potpisima, podnosi ovaj zahtjev.

Sarajlić je podsjetio da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da je CIK BiH 4. maja 2022. godine donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, Sarajlić napominje da je potrebno najkasnije do 19. maja 2022. godine osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

– Stoga predlažemo da Dom naroda na toj hitnoj sjednici, koja će uslijediti, donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine – naveo je Sarajlić.

Dodao je da, shodno odredbama Poslovnika Doma naroda, mole da sjednici pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora BiH, čije je prisustvo obavezno, pristusvuje i predsjednik CIK-a BiH.

– O realizaciji ovog zaključka Vijeće ministara BiH treba da obavijesti Dom naroda odmah nakon donošenja odluke – kazao je Sarajlić.

Idina vrh