Srdačna dobrodošlica Xija Putinu: ‘Moj stari prijatelju, dobro došli’

16/05/2024
1 minuta čitanja
Na početku svog petog mandata ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Kinu u svoju prvu inostranu posjetu i vjerovatno će ostati do sutra.

Putinova posljednja službena državna posjeta ruskom istočnom susjedu bio je prije gotovo šest godina.

Putina je pozdravio Xi na velikoj ceremoniji dobrodošlice na trgu ispred istočnih vrata Doma naroda. Vojni orkestar odsvirao je rusku nacionalnu himnu, a potom i kinesku. Xi je potom poveo Putina u šetnju trgom po crvenom tepihu, pored raznih vojnih kontingenata. Civili su mahali pomponima i klicali dok su prolazili. Nakon ceremonije dvoje predsjednika započelo je sastanak.

Kineska državna televizija CCTV izvijestila je kako je Xi čestitao Putinu za pobjedu na izborima.

“Dragi predsjedniče Putine, moj stari prijatelju, dobro došli u Kinu u državnu posjetu. Nedavno ste prisegnuli kao predsjednik Rusije za peti mandat. Još jednom upućujem iskrene čestitke vama i ruskom narodu. Vjerujem da će pod vašim vodstvom Rusija sigurno postići nova i veća postignuća u nacionalnom razvoju i izgradnji”, rekao je Xi.

Odabir Kine kao Putinove prve destinacije nakon reizbora u martu naglašava bliske veze između dviju nuklearnih sila i stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 2022. i nametanja zapadnih sankcija Rusija je uglavnom međunarodno izolovana.

Međutim, Kina nije osudila napad i zauzela je neutralan stav prema vanjskom svijetu, dok je nastavila podržavati svog dugogodišnjeg partnera.

Idina vrh