Stotine građana Gradačca na ulicama zbog monstruoznih ubistava

12/08/2023
1 minuta čitanja

Okupljeni građani traže odgovornost, kako gradonačelnika tako i načelnika policije

Stotine ljudi izašlo je na Trg Alije Izetbegovića u Gradačcu kako bi izrazili nezadovoljstvo nakon jučerašnjih stravičnih ubistava koje je počinio Nermin Sulejmanović.

Izneseni zahtjevi

Bivšu nevjenčanu suprugu Nizamu, s kojom ima i bebu od devet mjeseci, prvo je krvnički pretukao, a pitom ubio hicem u glavu. Jer je Nizama smogla snage prije nekoliko dana da ga prijavi policiji za nasilje i traži zabranu prilaska.

Okupljeni građani traže odgovornost, kako gradonačelnika tako i načelnika policije. Oni potpisuju peticiju koju će predati gradskim vlastima na današnjoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća.

Na protestima su izneseni sljedeći zahtjevi:

  • Tražimo da se na zahtjev Grada Gradačca, od kantonalnog i federalnog nivoa traži da se uspostavi posebna služba koja će žrtvama nasilja pružati zdravstvenu, psihološku i pravnu pomoć;
  • Da se uspostavi samostalna upravna služba za rad sa djecom i mladima u riziku, preventivno, terapiski, sa adekvatnim stručnjacima;
  • Da se uspostavi sigurna kuća u Gradačcu;
  • Tražimo besplatnu telefonsku liniju za žrtve nasilja koja će biti otvorena 24 sata za područje Gradačca;
  • Da se u nastavni plan i program uvede predmet o jednakosti žena i muškaraca na svim nivoima obrazovanja;
  • Da se ojačaju i opreme policijske snage, ljudstvom i stručnim osposobljavanjem;
  • Da se formira i obuči poseban odjel u Policijskoj upravi koji će primati i obrađivati prijave nasilja kada žrtva traži zaštitu i 
  • Da se formira odjel koji će biti savjetodavni i pružati podršku građanima i građanima u cilju stvaranja zdravih međuljudskih odnosa.
Prisutno nasilje

Građani su izašli u nadi da spriječe neki budući femicid, ali i ukažu na nasilje koje je sveprisutno u našem društvu.

Osim Nizame, Sulejmanović je ubio još dvije osobe, a ranio tri. Nizamino ubistvo prenosio je uživo na Instagramu, što je zgrozilo kako bh. javnost, tako i region.

Idina vrh