Stvar je jednostavna: izgubio si. Nemaš šanse za povratak. Gotovo je. Get over it. Idi u penziju i čekaj kovertu

17/03/2023
1 minuta čitanja

Bakir Izetbegović na izborima 2022. doživio je potop, sa šestocifrenim brojem glasova zaostatka u odnosu na protukandidata Denisa Bećirovića. Tri decenije je, poslušan svojoj supruzi, imao čast da upravlja procesima u državi koja je pod njegovom palicom postala sinonim za korupciju, siromaštvo, uhljebizam, tromost i porobljavanje resursa društva od male klike politički uvezanih pojedinaca.

Prva naznaka da bi feudalni posjed dinastije mogao biti okrznut bio je gubitak Kantona Sarajevo nakon izbora 2018. Na lokalnim izborima 2020. je pak izgubio sve veće gradove u FBiH, da bi opći izbori 2022. godine bili početak definitivnog kraja.

Nakon što je izgubio Predsjedništvo izgubila je i njegova stranka s kojom niko (osim DF-a) ne želi koaliciju, a nove većine su i na entitetskom i na državnom nivou već formirane. Najbliži saradnici poput Fadila Novalića i Asima Sarajlića su na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Onaj najbliži i najvažniji Osman Mehmedagić Osmica, preko kojeg je odrađivao najprljavije poslove špijuniranja, prijetnji i pritisaka, također je na listi od srijede.

Supruzi mu je poništeno zvanje magistrice nakon što dokaze da je polagala ispite i diplomirala mjesecima nije uspjela dostaviti. Maksimalno je dobacila do mahanja diplomom s nekakvog kursa.

Kroz sankcije Osmici, i stranka mu je označena kao jedan od rušitelja BiH i Dejtonskog sporazuma.

Spomenuta je i vanzakonita zloupotreba resursa javnih kompanija, slučaj zbog kojeg će, nesumnjivo, još mnogo pojedinaca nemirno spavati.

Ukratko, situacija je sljedeća: minuta je 85., rezultat na semaforu je 7:0 za protivničku ekipu. Kako Izetbegović reagira na to? Krvnički krpi protivničke igrače, psuje im, prijeti i poručuje da neće poražen napustiti teren ili, u konkretnijem slučaju: preko Lende najavljuje nekakve blokade, preko trabanata i botova prijeti opoziciji, prijeti novinarima, udara na ambasade, udara na Zapad, priziva Istok, priziva proteste, oponentima se poručuje da su paščad balijska…

A stvar je jednostavna: izgubio si i nemaš šanse za povratak. Gotovo je. Get over it. Idi u penziju i čekaj kovertu.

Idina vrh