Sud BiH odredio pritvor Dženisu Kadriću i Alemu Hodoviću

09/02/2024
1 minuta čitanja
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Dženisu Kadriću i Alemu Hodoviću. Iz ove pravosudne institucije za N1 su obrazložili ovu odluku.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Dženisu Kadriću i Alemu Hodoviću. Iz ove pravosudne institucije za N1 su obrazložili ovu odluku.

“Sud Bosne i Hercegovine je 8.2.2024. donio rješenje u predmetu Zlatko Ibrišimović i dr.kojim se prema osumnjičenim Dženisu Kadriću i Alemu Hodoviću određuje pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže najduže mjesec dana od dana lišenja slobode, odnosno do 7.3.2024. ili do nove odluke Suda. Osumnjičeni se terete za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), u vezi sa krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. stav 3., u vezi stava 2. KZBiH”, naveli su za N1.

Podsjećamo, Tužilaštvo, kao osnov sumnje navodi da su bili dio organizirane grupom za pranje novca. Tužilaštvo tvrdi da su Hodović i Kadrić, novac koji je stečene krivičnim djelom u drugoj državi htjeli da stave u legalne tokove.

Na ročištu za određivanje pritvora sudu se obratio i sam Hodović koji je kazao da je prilikom pretresa bio u hotelu, jer mu se stan renovira, te da je, odmah nakon što ga je pozvao inspektor MUP-a KS, u roku od pet minuta došao.

– Imao sam svoj telefon koji koristim 10 godina, da sam htio mogao sam ga baciti usput u Miljacku. Također, iz svojih nekih kontakata ranije sam saznao da se sprema ovo hapšenje – kazao je Hodović.

Idina vrh