RS se okreće kreditima iz Saudijske Arabije: Oni nemaju limit

09/02/2024
1 minuta čitanja

U Vladi RS u Banjaluci danas je održan sastanak na kome je glavna tema bila mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj

Sastanak je u organizaciji Vlade RS i njime je do dolaska Milorada Dodika predsjedavao premijer Radovan Višković. RS je u problemima sa realizacijom pojedinih projekata, sve teže dolazi i do potrebnih sredtavapa pokušava da tu saradnju uspostavi sa Saudijskim fondom za razvoj, prenosi BN.

“Ovaj Fond nudi donacije i kredite po kamatnoj stopi od 1.5 odsto i oni nemaju limit za odobravanje kredita, čak su u jednom momentu spominjali iznos od 500 miliona američkih dolara”, naveo je Višković.

Učinili smo, kaže, sve da pomognemo lokalnim zajednicama da apliciraju za projekte ovog Fonda.

Govoreći o sastanku, Dodik je  rekao da će najviše rukovodstvo Republike Srpske obići sve opštine i gradove u naredna dva mjeseca.

“Republika Srpska čini sve da ojača i održava svoju finansijsku stabilnost. Saudijskim fondom su otvorena politička vrata i to su sredstva koja se ovako povoljno nigdje ne mogu naći. EU nudi 6 milijardi za BIH, ali to je preskupo za nas i oni traže nemoguće stvari poput obrazovnih standarda koje oni nude, a mi nismo spremni na to, poput LGBT vrijednosti i slično”, kazao je Dodik.

Pored ministara, sastanku su prisustvovali i gradonačelnici, načelnici opština, direktori javnih preduzeća, predstavnici institucija i ustanova Republike Srpske. (Vijesti )

Idina vrh