Sutra sjednica Doma naroda, budžet FBiH u predloženom dnevnom redu

30/03/2022
1 minuta čitanja

 Predsjedavajući Tomislav Martinović sazvao je za sutra sjednicu Doma naroda Federalnog parlamenta u čijem je najavljenom dnevnom redu Prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu.

Budžet može biti operativan ako ga odobri većina delegata budući da je u dovodomnom Federalnom parlamentu dobio i podršku većine članova Predstavničkog doma 28. marta.

Datum sutrašnjeg zasjedanja Doma naroda ujedno je posljednji rok važenja Odluke o privremenom finansiranju FBiH.

Ova nadomješćujuća odluka je donesena u januaru jer Federacija nije do tada, kao ni do danas, dobila ovogodišnji budžet kao akt potvrđen od oba parlamentarna doma.

U takvim prilikama, privremeno finansiranje je rješenje da ne bi stali osnovni finansijski tokovi u nedostatku budžetskog akta prije nove fiskalne godine.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, u obrazlaženju članovima Predstavničkog doma prije dva dana, kazao je da planirani budžet za 2022. sadrži sve potrebne elemente, neophodne za daljnju stabilizaciju ekonomije, zaštitu ranjivih kategorija te stvaranje pretpostavki za ubrzani budući razvoj.

– Zadatak svake vlasti je da nađe najbolju moguću ravnotežu između onoga što je potrebno, ali i onoga što je moguće, odgovorno i dugoročno održivo. Uvjeren sam da smo ovim budžetom uspjeli da nađemo takvu ravnotežu – premijerove su riječi.

Budžet za 2022. je predložila aktuelna federalna vlada u ukupnom iznosu od 5,6 milijardi KM, najvećem otkako postoji Federacija BiH.  

Slično kao i zakoni, ovaj najvažniji finansijski akt Federacije BiH ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba parlamentarna doma u doslovno istom tekstu.

Sarajevodanas/FENA

Prethodni tekst

Migranti iz napuštenih objekata na području Bihaća smješteni u centar ‘Lipa’

Sljedeći tekst

U Školi plivanja ove godine svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo

Idina vrh