Svjetski lideri na samitu G20 neće imati zajedničku fotografiju, za sve “kriv” Lavrov

11/11/2022
1 minuta čitanja

Samit zemalja članica G20 održat će se naredne sedmice na Baliju u Indoneziji, a na njemu bi se trebao pojaviti i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Iako se govorilo o tome da će na samitu biti ruski predsjednik Vladimir Putin, iz Kremlja su saopćili kako on neće prisustvovati sastanku, te da će umjesto njega ići šef ruske diplomatije.

Ipak, dolazak ruskog diplomate, u toku rata u Ukrajini i napetih odnosa sa Zapadom, izmijenit će dosadašnje uobičajene popratne aktivnosti samita ovakvog tipa.

Tradicionalno, lideri bi trebali uoči početka samita stati jedan uz drugog na zajedničkoj fotografiji. Međutim, zajedničko fotografiranje ovaj put neće biti upriličeno upravo zbog posjete Sergeja Lavrova i činjenice da većina lidera ne želi u ovim trenucima biti na zajedničkoj fotografiji sa zvaničnikom države koja je pokrenula agresiju na susjednu zemlju.

Samit zemalja G20 na Baliju bit će jedna od prilika za lidere najvećih i najjačih zemalja svijeta da razgovaraju o nizu problema koji uključuju i energetsku krizu, izvoz žita iz crnomorskih luka, rat u Ukrajini, ali i niz drugih problema koji su zbog dešavanja na istoku Evrope gurnuti u drugi plan.

Osim zajedničkog sastanka, lideri će održati i niz bilateralnih susreta, a jedan od onih koji bi mogao biti najzanimljivi svakako jeste onaj između predsjednika Kine Xi Jinpinga i američkog predsjednika Bidena.

Idina vrh