Naziru li se konture novog Vijeća ministara BiH?

12/11/2022
1 minuta čitanja

Već je izvjesno da će BiH dobiti malo drugačiju vlast nego proteklih osam godina. Popularno nazvana “osmorka” će biti dio vlasti sa HDZ-om na nivou FBiH, a na nivou države sa još neodređenim predstavnicima iz RS, ali čini se da će i SNSD društvance biti neizbježno zahvaljujući glasovima SDA Bošnjaka iz RS.


Zadatak neće biti lagan, jer iskustvo osmorke na nivou države je minimalno, uz par izuzetaka gotovo da nije bilo funkcionera koji je vodio proces sa Srbima i Hrvatima na nivou BiH.


Pošto je ovaj ciklus red da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Hrvat, pružiće se prilika da po prvi put Bošnjak postane ministar finansija i trezora BiH, a ujedno i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ova funkcija je na nivou BIH veoma važna jer se kroz ovo Ministarstvo mogu pratiti svi procesi kao i potrošnja budžetskih sredstava svih korisnika, a osmorka itekako ima kompetentnog kandidata, Nermina Nikšića, koji je i kao federalni premijer, ali i kao inspektor veoma iskusan u ovim nadležnostima.


Ako se to dogodi onda će se srpskim predstavnicima otvoriti Ministarstvo inostranih poslova, ali znajući da će Zoran Tegeltija dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara, ostati na nivou BIH, za očekivati je da SNSD odabere Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koje je za Tegeltiju kao profesora ekonomskih nauka, mnogo prirodnija.

MVP već odavno ne pruža atraktivnost za ministre, jer nepostojanje saglasnosti Predsjedništva BiH, koje vodi vanjsku politiku BiH, uveliko otežava ministarski posao, a i sve češći otvoreni neposluh ambasadora prema ministru je još jedan razlog za neatraktivnost ove pozicije.

Darjana Filipović, nova ministrica inostranih poslova?


Ali HDZ-u je ipak ova pozicija važna, budući da nemaju ni člana Predsjedništva BIH, što znači da HDZ neće imati niti jednog ambasadora, tako da bi tu štetu mogli kompenzirati kroz Ministarstvo i angažman nižih službenika u sjedištu i DKP.

Nakon toga naredni logičan izbor Bošnjaka bilo bi Ministarstvo civilnih poslova koje je po svojim nadležnostima, najveće Ministarstvo na nivou države.

Sljedeći logičan izbor, a znajući njihove afinitete prema izgradnji mreže autoputeva po Republici Srpskoj, SNSD bi odabrao Ministarstvo komunikacija i prometa koje je i dosada vodio Vojin Mitrović.


Naredni krug bi HDZ odabrao Ministarstvo sigurnosti i tu se već nazire ime Mije Krešića kao budućeg ministra koji je u dva navrata bio zamjenik u ovom Ministarstvu, tako da za njega ne bi trebalo biti tajni u ovom portfoliju.


Ministarstvo pravde, gdje takođe nikada Bošnjak nije rukovodio, bio bi logičan izbor osmorke.

Za kraj Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica i Ministarstvo odbrane bi bili izbor SNSD i HDZ.

Idina vrh