Tajni ugovori ministra Štete: Bezobrazluk bez presedana

27/04/2022
1 minuta čitanja

Šteta se odlučio sazvati press konferenciju i teško uvrijediti inteligenciju građana izjavom da “ugovor nije tajna, samo dio ugovora nije dostupan javnosti”.

Ako vjerujete ministru saobraćaja KS Adnanu Šteti, onda biste se dali uvjeriti da su u Sarajevu još do kraja 2020. godine izgrađena 22 potpuno nova tramvajska stajališta.

Tako je, naime, glasilo obećanje SDP-ovog ministra dato u februaru 2020. godine.

– U planu je da do kraja 2020. godine budu izgrađena 22 nova tramvajska stajališta – poručio je tada Šteta.

Ako, pak, vjerujete svojim očima, onda ćete vidjeti da se radi o tek jednom nepotpuno završenom stajalištu.

Vjerovatno su obećanja te vrste, provjerljiva ‘golim’ okom, motivirala Štetu da promijeni taktiku, pa je odlučio da ugovor vrijedan 40 miliona KM sa sumnjivom kineskom firmom o obnovi tramvajskih šina sakrije od očiju javnosti.

Nakon niza pritisaka da javnosti podastre ugovor s Kinezima, Šteta se odlučio sazvati press konferenciju i teško uvrijediti inteligenciju građana izjavom da “ugovor nije tajna, samo dio ugovora nije dostupan javnosti”.

Radi se o ugovoru za rekonstrukciju tramvajskih šina u Sarajevu sa kineskom kompanijom povezanom sa nizom nesreća u ranijim projektima koje su dovele do povrede ili pogibije radnika, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže.

Ministarstvo saobraćaja tretira tajnim podatke koji se odnose na sadržaj ponude kineskog konzorcija, ugovorene rokove i cijene te druge važne informacije o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata koji se trenutno izvode u Sarajevu.

Stručnjaci sa kojima je razgovarao BIRN BiH objašnjavaju da netransparentnost tendera i ugovora otežava praćenje zakonitosti dogovorenog posla.

Stručnjak za javne nabavke Nermin Lapandić za BIRN BiH tvrdi kako, s obzirom da je postupak nabavke okončan i da je provođenje ugovora u toku, uvid u ugovor treba biti omogućen.

Treba podsjetiti kako američke i evropske agencije odavno upozoravaju da kineska ulaganja u infrastrukturu na Zapadnom Balkanu podstiču ionako proširenu korupciju.

Institut za sigurnosna istraživanja Evropske unije (EUISS) upozorio je da je mnoštvo navoda širom regiona da su neki ugovori s kineskim kompanijama praćeni nezakonitim plaćanjima.

Praksa u ugovorima s Kinezima je, po EUISS-u, takva da ih karakteriše “izostanak uvida u cjelokupan postupak sklapanja ugovora i nabavki”.

“A kao ishod”, kako se napominje, “Kina učvršćuje ustaljeni način vođenja poslova iza zatvorenih vrata, podriva reforme koje sprovode vlade u regionu” i doprinosi stvaranju “bijelih slonova” na Zapadnom Balkanu, odnosno velikih projekata preskupih za privredu države a isplativih za privatne investitore.

S obzirom na ovakva upozorenja i opravdane sumnje, ali i uporno skrivanje ugovora, možda je vrijeme da uvid u ugovor od Štete zatraže nadležni istražni organi.

Idina vrh