Tegeltija – Dendijas: Odnosi BiH i Grčke dobri, poboljšati vanjskotrgovinsku razmjenu

08/04/2022
1 minuta čitanja

Predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji učestvuje na 7. Delfi ekonomskim forumu u Grčkoj, razgovarao je danas s ministrom vanjskih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Tegeltija je izjavio kako je tokom sastanka konstatovano da su odnosi Bosne i Hercegovine i Grčke dobri, bez bilo kakvih otvorenih pitanja.

– Još jedanput smo konstatovali da su ekonomski odnosi između BiH i Grčke na dosta niskom nivou i da je potrebno uložiti napore da se poboljša vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje – naveo je Tegeltija.

Dodao je da će u skladu s tim ministar vanjskih poslova Grčke poslati svog izaslanika za ekonomska pitanja u BiH, kako bi pokušali pronaći načine za bolju saradnju.

– Ono što je bio fokus naših današnjih razgovora i interesovanja grčke strane jeste pitanje izbornog zakonodavstva u BiH i unutrašnji odnosi u BiH. Ponovili smo stav da bi bilo vrlo važno, prije raspisivanja izbora, da se uskladi izborno zakonodavstvo i da pitanje odnosa koje imaju između sebe u FBiH budu razriješeno, jer bi to stvorilo sigurnost i dobru atmosferu za provođenje predstojećih izbora – rekao je Tegeltija.

Što se tiče unutrašnjih odnosa, kaže da je još jednom ponovio stav da sve što se trenutno dešava treba biti u skladu s unutrašnjim uređenjem, odnosno Ustavom BiH, “jer danas su mnoge stvari postavljene mimo Ustava i dalje se pokušavaju nametnuti rješenja koja nisu u skladu sa ustavnim rješenjem BiH“.

– Dobili smo potvrdu da će grčka strana pred evropskim institucijama zastupati jasne stavove, da je BiH potreban unutrašnji dijalog i dogovor oko svih ključnih pitanja u BiH – izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Idina vrh