Texas tuži Bidenovu administraciju zbog novih pravila o transrodnoj primjeni zakona Title IX

30/04/2024
1 minuta čitanja

Title IX je savezni zakon o građanskim pravima koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola.

Texas je podnio tužbu u ponedjeljak protiv Bidenove administracije zbog novih pravila o Title IX-u koja prisiljavaju javne škole da dozvole trans-identifikovanim muškarcima da se takmiče u ženskom sportu i koriste ženske toalete.

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo obrazovanja je objavilo nova pravila o Title IX-u koja zabranjuju školama da primjenjuju opće zabrane za trans-identifikovane muškarce u ženskim sportovima, a koja će stupiti na snagu u augustu.

Title IX je savezni zakon iz 1972. godine koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola u školama koje primaju federalna sredstva.

U odgovoru, tužilac Ken Paxton je podnio tužbu tvrdeći da administracija pokušava iskriviti značenje saveznog zakona kako bi se uskladilo s “radikalnom ideologijom spola”.

“Texas neće dopustiti Joeu Bidenu da po svojoj volji prepravlja Title IX, uništavajući pravnu zaštitu žena u korist svoje radikalne opsesije ideologijom spola,” napisao je Paxton u izjavi u ponedjeljak. “Ovaj pokušaj izbjegavanja federalnog zakona je očigledno nelegalan, nedemokratski i odvojen od stvarnosti. Texas će uvijek biti vođa u suprotstavljanju ekstremnim, destruktivnim politikama Bidena koje dovode žene u opasnost.”

America First Legal se pridružio Texasu u podnošenju tužbe i djeluje kao vanjski pravni savjet za državu.

“Promjene bi temeljno promijenile obrazovnu atmosferu javno finansiranih obrazovnih ustanova, prisiljavajući zajednice da podlegnu neznanstvenoj ideologiji spola i dovodeći djevojčice i žene u opasnost u osnovnim i srednjim školama i na sveučilištima,” rekla je konzervativna pravna grupa.

Nova pravila će se primjenjivati na sve javne osnovne i srednje škole, koledže i univerzitete koji primaju federalna sredstva.

Idina vrh