Tinja li sukob NiP-a i Naše stranke u Općini Centar i krši li Srđan Mandić “sarajevski dogovor”?

16/07/2022
1 minuta čitanja

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Sejad Đozo, inače član NiP-a, iznio je žestoke optužbe na račun načelnika Srđana Mandića (Naša stranka) te ga pozvao da se vrati “sarajevskom dogovoru” koji je uoči lokalnih izbora napravila Trojka.

Kao predsjedavajući Općinskog vijeća Centar najpozvaniji sam da govorim o ovoj temi. Gospodin Kemal Ademović je rekao istinu u svom intervjuu, posebno zbog činjenice da su ostali spinovi neistiniti, među kojima prije svega mislim na to da nema nikakve peticije, niti smo je mi ikada pokretali, nemamo kandidata za načelnika, stalo nam je do koalicije, s tim da se cijenjeni načelnik Mandić treba i mora pod hitno vratiti u okvire zakonskog djelovanja, kao i da konačno počne poštovati ‘sarajevski dogovor’, a ne da uzima iz njega ponešto kao sa ‘švedskog stola, i to samo ono šta njemu i njegovim saradnicima odgovara'”, naveo je Đozo.

Predsjedavajući Općinskog vijeća kaže da je primjera mnogo.

“Među njima je najočitiji taj da su on i njegovi saradnici bez znanja vijeća uradili reorganizaciju i novu sistematizaciju svih radnih mjesta u Općini, a što im je posebna komisija Ustavnog suda FBiH već osporila. Zatim su sa vijećnicima iz SDA i Klubom Majstorović-Gabela ‘oborili’ Nacrt izmjena i dopuna Statuta Općine Centar, a koje je načelnik Mandić u predizborno i postizborno vrijeme na sav glas najavljivao”, dodao je.

Kaže i kako je načelnik Srđan Mandić samostalno i bez konsultacija sa svojim bliskim saradnicima kreirao i dva budžeta i dva rebalansa, koje su u posljednjoj fazi donošenja bili prisiljeni popravljati amandmanima.

“Narod i Pravda Centar je za kontinuirani saradnju i istinsko koaliciono djelovanje, te primjenu ‘sarajevskog dogovora’, pa time i za opstanak Trojke”, zaključio je Đozo koji je ranije bio član Stranke demokratske akcije (SDA), a danas obnaša i funkciju predsjednika Kantonalnog odbora NiP-a.

Idina vrh