Brisel na prekretnici: Ostaje li Mađarska bez sredstava Evropske unije?

18/07/2022
minuta čitanja

Već više od jedne decenije, mađarski premijer Viktor Orban se pokazao kao velika glavobolja EU. Brisel nije uspio pronaći način da efikasno sankcioniše svoju antidemokratsku transformaciju Mađarske, zaglibio je u diskusijama o tome da li i kako to učiniti?

U međuvremenu, Orban je uspio da odugovlači odgovor EU taktičkim igrama ili je ucjenjuje vetom na razna pitanja vanjske politike ili budžeta.

Međutim, Orbanov režim, koji se sada suočava sa preprekama na svim frontovima, sada je došao do prekretnice. Svojom prijateljskom pozicijom prema Putinu premijer je izolovao Mađarsku unutar EU, čak se i posvađao sa svojim najbližim saveznikom Poljskom. Do sada je Brisel ostao neočekivano čvrst i nije isplatio novac iz fonda za oporavak od koronavirusa zbog optužbi za korupciju. Nadalje, odluka o tome da li će se uvesti sankcije zemlji kao dio novog mehanizma vladavine prava u bloku se očekuje u narednim mjesecima. U nedavno donesenoj presudi zaključeno je da će Brisel imati opciju da ukine sva sredstva Mađarskoj – ukidajući pristup milijardama koje su toj zemlji hitnije nego ikada.

Povrh svega, postoje problemi na domaćem planu. Već je jasno da se Mađarska suočava s teškom ekonomskom krizom i da Orbanov skupi društveni model, s kojim je držao veliki dio društva u skladu, više nije održiv. Iako su premijer i njegova stranka Fides izvojevali istorijsku izbornu pobjedu u aprilu, trenutna međunarodna i domaća situacija mogla bi značiti početak kraja Orbanovog modela.

Propust da se osudi ruski rat u Ukrajini

Za razliku od svih drugih vlada u EU, Orban i njegova vlada tek treba da nedvosmisleno osude ruski rat protiv Ukrajine. Štaviše, divljim iskrivljavanjem činjenica, Orban izgleda vjeruje da je Zapad zapravo odgovoran za rat.

Prije samo nekoliko dana on je u govoru rekao da je možda vrijeme da Zapadna Evropa shvati da cilj ne treba da bude pobjeda u ratu protiv Rusije, već konačno postizanje mira.

On je više puta optuživao EU da finansira rat, a ne mir, rekavši da na Zapadu postoje “poslovni krugovi” koji su “huškači rata”, koje simbolizira američki milijarder George Soros. On se također izjasnio protiv sankcija EU uvedenih Rusiji. Mađarska vlada je također uspješno stavila veto na pokušaj EU da uvede sankcije patrijarhu Kirilu, poglavaru Ruske pravoslavne crkve, koji je veličao ratne zločine.

Poljska se distancira od Mađarske

Jaroslaw Kaczynski, zamjenik poljskog premijera i lider vladajuće nacionalno-konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), poslao je jasnu poruku zbor toga što je Budimpešta uzela stranu Rusije, preporučujući da ako je njegov nekadašnji vjerni saveznik Orban slijep za ruske ratne zločine u Ukrajini, trebalo bi da testira oči.

Kao i u Poljskoj, ovakav stav Mađarske mogao bi dovesti do spoznaje u Briselu i drugim državama članicama EU da više nije moguće voditi konstruktivne, plodne pregovore s mađarskim premijerom o demokratiji, vladavini prava i osnovne vrijednosti EU.

To bi moglo imati posljedice po Mađarsku kada Evropska komisija i zemlje članice bloka u narednim mjesecima odluče da li treba povući sredstva iz Budimpešte jer je time prekršila propise o vladavini prava. Do sada se zemlja mogla osloniti na podršku pojedinih država članica, međutim, to više nije sigurno.

Svi fondovi EU bi se mogli smanjiti

EU je aktivirala mehanizam vladavine prava protiv Mađarske krajem aprila. Prvi put da je to učinila protiv jedne države članice EU otkako je mehanizam stupio na snagu početkom 2021. godine. Postupak takozvanog budžetskog uslovljavanja omogućava lakše sankcionisanje članica EU zbog kršenja vladavine prava. Dok je u drugim procedurama potrebna jednoglasna odluka država članica, ova procedura zahtijeva saglasnost kvalifikovane većine od 55 posto članica, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva bloka.

Prošle sedmice u Briselu je objavljen novi izvještaj o vladavini prava u kojem se procjenjuje potencijalni iznos finansijskih sankcija protiv država članica. Zaključeno je da bi bilo opravdano i neophodno zaustaviti svo finansiranje Mađarske iz EU jer su kršenja vladavine prava toliko ozbiljna, dugotrajna i sistematska da nije sigurno da bi čak i jedan euro bio siguran od korupcije i zloupotrebe.

Merkel nije pokazala dovoljno političke volje

Iako je izvještaj naručio njemački europarlamentarac Daniel Freund, odobrile su ga sve glavne frakcije u Evropskom parlamentu, uključujući Zelene, socijaldemokrate, liberale, pa čak i konzervativnu Evropsku narodnu stranku (EPP), kojoj je Fides pripadao do marta 2021.

“Ovaj izvještaj šalje snažan pravni signal da ništa ne stoji na putu potpunom smanjenju finansiranja Mađarske”, rekao je Freund za DW.

“Sada je pitanje hoće li Komisija imati političku volju da to provede”, dodao je.

Freund je zvučao sumnjičavo jer je uputio oštre kritike na račun predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

“Nekoliko rezolucija Evropskog parlamenta ju je optužilo za nedjelovanje, što je izuzetno i govori samo za sebe”, istakao je.

Kim Lane Scheppele, politikolog sa Univerziteta Princeton u SAD-u i jedan od autora izvještaja, rekao je da EU već odavno ima pravne instrumente za sankcionisanje Orbana.

“Međutim nije bilo političke volje i jedna od najvećih prepreka bila je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel”, rekla je ona.

“Sada Komisija mora shvatiti da su sve državne institucije bez izuzetka pod Orbanovom političkom kontrolom i da će, ukoliko mu se ne oduzme novac, nastaviti po starom.

U Mađarskoj izbijaju socijalni protesti

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs je u blogpostu poslao oštru poruku.

“Ovaj novi krug maltretiranja od strane liberalne rulje u Evropskom parlamentu je jednostavno politički inat i služi samo njihovoj vlastitoj političkoj agendi na marginama”, rekao je.

Orban je u govoru rekao da je Mađarska napadnuta u Evropskom parlamentu u scenama sličnim “intifadi i vivisekciji”. On je i indirektno optužio mađarsku opoziciju za izdaju zbog učešća u postupku, ističući da su sredstva EU korištena i za povećanje plata mađarskim ljekarima i nastavnicima.

Ova oštra retorika nije slučajna. Finansijski ulozi su visoki za Orbana i njegovu vladu. Mađarska je godinama provodila velikodušnu socijalnu i fiskalnu politiku kako bi glasače Fidesa zadržala u društvu. Pred parlamentarne izbore u aprilu, vlada je uručila poreske olakšice i novčanu pomoć. Ali ovome je očigledno došao kraj.

Ista vlada je proteklih dana užurbano povukla socijalne mjere i poreske olakšice. Čini se da će vjerovatno uslijediti drastične mjere štednje.

Ljuti ljudi su već izašli na ulice u prvim većim socijalnim protestima u posljednjih nekoliko godina, što je navelo dnevni list Nepszava da napiše: “Ovo su znaci pada.”

Idina vrh