Tokom trajanja Sarajevo Film Festivala oboreni su rekordi posjete, a turisti izuzetno impresionirani

21/08/2023
1 minuta čitanja

Tokom 29. Sarajevo Film Festivala, Kanton Sarajevo je zabilježio izvanredan porast posjete, obarajući dosadašnje rekorde prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo

U periodu od 11. do 18. avgusta 2023. godine, Kanton Sarajevo je dočekao impresivnih 34.157 posjetilaca, a ostvareno je više od 76.810 noćenja.

Upoređujući ove brojke s prethodnim godinama, vidimo značajan porast dolazaka od 33,7 posto u odnosu na 2022. godinu i impresivnih 47,5 posto u odnosu na 2019. godinu.

Također, broj noćenja je značajno porastao za 34,5 posto u odnosu na prethodnu godinu i čak 52 posto u odnosu na 2019. godinu.

“Najviše gostiju zabilježeno je iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, SAD, Njemačke, Turske, UAE, Saudijske Arabije… Gosti su se zadržavali u prosjeku dvije do tri noći. Naglašavamo da se radi o prijavljenim smještajnim objektima, te da je gostiju bilo mnogo više od navedene statistike, budući da u Kantonu Sarajevo rade neprijavljeni smještajni objekti. Također, tokom ljetnih mjeseci i godišnjih odmora veliki broj gostiju stiže iz dijaspore koji borave u vlastitim objektima ili kod porodice/prijatelja”, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

Poručili su kako su turisti u razgovoru naveli kako su oduševljeni Sarajevom.

“Turistička zajednica KS tokom trajanja SFF-a imala promotivni štand u Bosanskom kuluturnom centru KS gdje smo imali direktan kontakt s turistima kojima smo pružali informacije o gradu i radili besplatne turističke ture, te da su turisti s kojima smo razgovarali oduševljeni Sarajevom. Statistika pokazuje i da smo prije početka Sarajevo Film Festivala imali povećan broj gostiju, te očekujemo da će zbirni statistički izvještaj za august biti bolji od prethodnih”, naglasili su.

Na kraju, iz Turističke zajednice KS su naveli kako sa završetkom Sarajevo Film Festivala ne završava ljeto i brojne aktivnosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Završetkom Sarajevo Film Festivala ne završava ljeto u Sarajevu te pozivamo turiste da i u narednom periodu posjete Kanton Sarajevo i brojne turističke atrakcije. Naš kalendar Sarajevo Summer Fest traje do kraja septembra i nudi zanimljive zabavne, kulturne, sporske i druge sadržaje, a isti su dostupni na našim društvenim mrežama visitsarajevo.ba Hvala svima kojima je Sarajevo bio izbor za posjetu ovog ljeta”, zaključili su.

Idina vrh