Top sa sarajevske Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana

22/03/2023
1 minuta čitanja

Top sa sarajevske Žute tabije zapucao je tačno u 18:06 sati, a time je u glavnom gradu naše zemlje ozvaničen početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Tradicionalno svakog ramazana sa sarajevske Žute tabije se čuje top koji označava kraj posta. Ono što je također postala tradicija posljednjih godina je okupljanje i građana koji žele iftariti na otvorenom, ali uživati i u zvukovima ezana koji dopiru sa brojnih sarajevskih džamija.

Pucnjem topa, i nastupanjem akšama počinje za muslimane sveti mjesec Ramazan. Večeras će se klanjati prva teravija namaz, a vjernici će sutra postiti prvi dan ramazana. Ove godine ramazan će trajati do 21. aprila kada će muslimani širom svijeta obilježiti Ramazanski bajram.

Muslimani poste od zore do zalaska sunca, u tom periodu suzdržavaju se od hrane, pića i pušenja. Hrana i piće se serviraju dva puta, prije zore i nakon zalaska sunca. U Bosni i Hercegovini tradicionalno se iftari u krugu porodice, a ramazanska druženja traju do kasno u noć.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je kazao da se u ovaj ramazan ulazi pod motom “Porodica u ramazanu – Ramazan u porodici”

“Predaje nam govore da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno darežljiv bio u ramazanu. Budimo, dakle, i mi posebno darežljivi. Neka nijedan vjernik ne ostane usamljen i napušten. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća”, poručio je reis Kavazović.

Redakcija portala Klix.ba svim muslimanima želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Idina vrh