Tužilaštvo u Sarajevu traži produženje pritvora za Amira Ibrišimovića

16/08/2023
1 minuta čitanja

Djelimična zabrana obavljanja dužnosti za osumnjičene advokate

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podnijelo je Kantonalnom sudu u Sarajevu prijedlog da se za naredna tri mjeseca produži pritvor Amiru Ibrišimoviću zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela, saopćeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Priveden u akciji SIPA-e

Ibrišimović je u maju u akciji SIPA-e “Square” uhapšen zajedno s Ismetom Hamzićem, Džemaludinom Mutapčićem i Emirom Kukićem koji su pušteni na slobodu.

U međuvremenu Kantonalni sud je na prijedlog Tužilaštva KS  odredio mjeru zabrane djelimičnog obavljanja advokatske djelatnosti osumnjičenim advokatima Bojanu Veselinoviću, Emiru Kukiću i Džemaludinu Mutapčiću.

Amir Ibrišimović je označen kao organizator grupe.

Višemilionska korist

Tužilaštvo KS ih tereti da su od 2009. godine do lišenja slobode, u okviru organizirane grupe poduzimali nezakonite radnje radi sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da su nezakonito sticali vlasništvo nad zemljištem, prometovali većim brojem nekretnina na području Kantona Sarajevo, a kojim se nije moglo prometovati, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje 4 miliona maraka.

Navedene radnje članovi pomenute grupe realizirali su uz pomoć nekoliko advokata i notara, na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugim osobama koje nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim osobama.

Idina vrh