Foto Ilustracija, fetus 12 sedmica. https://svjetionikcentarzazivot.org

U Bosni i Hercegovini 11 abortusa dnevno, u Sarajevu centar za odvraćanje od abortusa

26/02/2024
1 minuta čitanja

Prema nepotpunim podacima u Bosni i Hercegovini se obavi oko 4.500 pobačaja godišnje, što sugerira prosječno 11 pobačaja dnevno. Podaci ove vrste prate praksu pobačaja u zemlji, s fokusom na različite entitete i kantone.

Registrirani podaci iz 1990. godine pokazuju značajan broj prekida trudnoće, a danas zvanični podaci vode se u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Međutim, ti podaci nisu potpuni zbog nedostatka informacija iz određenih bolnica i kantona.

Većina pobačaja obavlja se kirurški, s najviše slučajeva prijavljenih u Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Sarajevskom kantonu, te Unsko-sanskom kantonu. Podaci također pokazuju da se trend smanjenja broja pobačaja događa uz porast svijesti o kontracepciji i planiranju porodice.

Profesorica Jadranka Dizdarević-Stojkanović ističe važnost edukacije mladih o kontracepciji i pravima žena u odlučivanju o vlastitom tijelu. Naglašava se i podrška ženama koje su suočene s odlukom o pobačaju, te se pokušava ohrabriti razgovor o alternativama i podršci prije same intervencije.

Iako postoji društvena i vjerska rasprava o pobačaju, naglašava se da je konačna odluka ovo pravo žene, uz podršku medicinskih radnika koji nastoje pružiti sveobuhvatnu podršku i savjete.

U srcu Sarajeva, Bosne i Hercegovine, stoji svjetionik nade za trudnice koje se suočavaju s neplaniranim ili kriznim trudnoćama. Centar “Svjetionik”, smješten na adresi Ruđera Boškovića 2 u Sarajevu, već 17 godina pruža nezamjenjivu podršku i savjetodavne usluge ženama koje razmatraju abortus.

Izvor https://svjetionikcentarzazivot.org

Usred složenosti upravljanja neočekivanim trudnoćama, Centar Svjetionik služi kao sigurno utočište, pružajući saosećajno vođenje i resurse ženama u potrebi. Kroz njihove posvećene napore, uspješno su spasili živote 15 beba koje bi inače mogle biti izgubljene zbog abortusa.

Misija centra ide dalje od samo odvraćanja žena od prekida trudnoće; radi se o osnaživanju žena da donesu informirane odluke o svojoj budućnosti. Nudeći neosuđujući prostor, obučeni savjetnici u Centru Svjetionik saslušavaju brige žena, pružaju emocionalnu podršku i istražuju sve dostupne opcije s njima.

Centar Svjetionik može se kontaktirati telefonom na broj 033 719-350 ili putem e-pošte na adresu svjetionikcentarzazivot@gmail.com. https://svjetionikcentarzazivot.org

Idina vrh