U Španiji uhapšene četiri žene s pasošima Hrvatske: Pljačkale po kućama “uvijek na isti način”

24/07/2023
1 minuta čitanja

Žene u dobi između 18 i 34 godine otprije su registrirane u policiji zbog sličnih djela

Španska policija je u južnom mjestu Azara, udaljenom 36 kilometara od Valencije, uhapsila četiri žene s hrvatskim dokumentima pod optužbom za pljačkanje kuća.

Žene u dobi između 18 i 34 godine otprije su registrirane u policiji zbog sličnih djela, saopćila je španska nacionalna policija u nedjelju. Za jednom od njih je sud u sjevernom gradu Oviedu raspisao nalog. za hapšenje

Žene, čija imena nisu objavljena, primijetio je u Alzari policajac koji u tom trenutku nije bio na dužnosti. Pratio ih je zbog sumnjivog ponašanja među zgradama u centru grada sa 46.300 stanovnika, a zatim nazvao policijsku ophodnju.

– Uhapšene žene djelovale su uvijek na isti način, napomenula je policija. “Prvo bi pozvonile na portafon te promatrale prozore i balkone pokušavajući otkriti ima li koga u stanu”, ističe.

Jedna bi stražarila dok bi ostale plastičnom karticom ili alatom obijale brave.

Policijaci su prilikom hapšenja pronašli kod žena nekoliko odvijača skrivenih među njihovim stvarima, plastičnu karticu te drugo pogodno oruđe. Provjerom ulaznih vrata u zgradama gdje su zatečene otkrili su tragove obijanja brava.

Žene su optužene za dvije provale i još četiri pokušaja.

Zovu ih “putujućim bandama”

Policija je u saopćenju pozvala stanovnike Španije na oprez jer su ovakve pljačke česte širom zemlje. Žene s hrvatskim, srpskim, bosanskohercegovačkim i italijanskim dokumentima redovno bivaju uhapšene pod sumnjom za krađu gotovine, nakita, parfema i drugih vrijednih predmeta iz kuća i stanova. Ponekad ih muškarci razvoze automobilima na odredišta, a policija takve skupine naziva “putujućim bandama” jer često mijenjaju mjesta po Španiji.

-Uvijek kada izađete iz kuća, makar na nekoliko minuta, zaključajte do kraja vrata. Dođete li kući i primijetite obijenu bravu ili otvorena vrata, ne ulazite i ne dirajte ništa nego odmah nazovite policiju, navela je policija pozvavši građane da zovu kada god primijete sumnjive osobe te da ne puštaju u zgradu nepoznate ljude.

Broj pljački raste ljeti kada se hiljade stanovnika nalaze na godišnjim odmorima izvan svojih domova.

Idina vrh