U Srbija izbori za predsjednika i parlament

03/04/2022
1 minuta čitanja

U Srbiji se danas održavaju predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori, a pravo glasa ima oko 6,5 miliona građana. Na predsjedničkim izborima na glasačkom listiću je osam kandidata, a na parlamentarnim 19 lista.

Republička izborna komisija /RIK/ utvrdila je da 6.502.307 birača ima pravo glasa na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Glasanje će trajati do 20.00 sati. Građani će moći da glasaju na 8.255 biračkih mjesta. Državljani Srbije u inostranstvu glasaće na 77 glasačkih mjesta u 35 država.

U trci za predsjednika Srbije ove godine su aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kandidat grupe građana “Za ujedinjenu, pravednu i stabilnu Srbiju” Zdravko Ponoš, kandidat grupe građana “Srpski patriota” Miša Vacić, kandidat koalicije “Suverenisti” Branka Stamenković.

Kandidati za predsjednika Srbije su i Milica Đurđević Stamenkovski ispred Srpske stranke Zavetnici, zatim kandidat koalicije za Kraljevinu Srbiju – DSS Miloš Јovanović i kandidat koalicije Dveri i POKS-a Boško Obradović.

Birači sa Kosova na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, glasaju u četiri opštine centralne Srbije – Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac.

Građani će glasati i za gradonačelnika Beograda. Među 12 kandidata su i proslavljeni vaterpolista i aktuelni gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić, advokat Toma Fila, poznati ljekari Miljko Ristić i Mladen Kočica te proslavljeni košarkaški trener Duško Vujošević.

Konačan broj birača na lokalnim izborima u Beogradu je 1.600.463, utvrdila je Gradska izborna komisija.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je naveo da će prvi presjek izlaznosti biti u 10.00 sati i poslije toga, na svaka dva sata.

Prve preliminarne rezultate RIK će saopštiti 24 sata od zatvaranja biračkih mjesta, u ponedjeljak, 4. aprila, do 20.00 sati.

Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 7. aprila u 20.00 sati.

Idina vrh