Umjesto u zatvoru, Semir Rastoder zamjenik direktorice hotela Swissotel i Novotel Bristol: Šefica mu Jasmina Izetbegović

14/02/2023
1 minuta čitanja

Rastoder je široj javnosti poznat zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Nedžarićima, u kojoj je poginula Hava Šljivić-Dovadžija

Semir Rastoder je široj javnosti poznat zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Nedžarićima, u kojoj je poginula Hava Šljivić-Dovadžija. Njemu je 2019. godine ukinuta presuda zbog povreda krivičnog postupka.

Podsjećamo, do nesreće je došlo 1. aprila 2014. godine a Rastoder je vozio 103 kilometra na sat na dijelu puta gdje je brzina ograničena na 60 kilometara na sat. Iza Have Šljivić-Dovadžija je ostalo dvoje maloljetne djece.

Nakon puštanja na slobodu osumnjičenog Semira Rastodera, više od 3.000 građana Sarajeva protestovalo je nedaleko od mjesta nesreće.

Pomoćnik Jasmine Izetbegović

Semirovo ime pojavilo se u javnosti sinoć kada je otkriveno da će nova direktorica hotela Swissotel i Novotel Bristol u Sarajevu biti Jasmina Izetbegović, kćerka lidera SDA Bakira Izetbegovića, a on njen pomoćnik.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu kojom je Semir Rastoder osuđen na pet i po godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće.

Ovu informaciju potvrdio je njegov advokat Alen Nakić.

– Žalba odbrane uvažena je u cijelosti. Presuda je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka koje su učinjene u prvostepenom postupku. Radi se o nezakonitim dokazima – kazao je Nakić.

Ukidanje odluke podrazumijeva i ponovno provođenje postupka pred prvostepenim sudom.

– Ne znamo da li će se novi postupak provoditi pred istim ili izmijenjenim vijećem pred Kantonalnim sudom u Sarajevu – dodao je Nakić. 

2014. godine prijetio da će tužiti imame u Kantonu Sarajevo

Advokat Kadrija Kolić se posebno osvrće na hutbu imama Envera Hošića iz Sokolović Kolonije na Ilidži u kojoj je govorio o ovom slučaju, ali advokat ne precizira šta je tačno sporno u izrečenom u petak.

– Porodica Rastoder osjeća snažan bol zbog nesretnog saobraćajnog udesa u kojem je stradala jedna nedužna osoba – navodi se.

Advokat Kolić ističe da su članovi porodice Rastoder odmah kontaktirali porodicu nastradale i “ponudili svaku vrstu pomoći i kompenzacije zbog nesretnog slučaja”, navodi Kolić, ali ne precizira šta su nudili kao “kompenzaciju”.

Njegov advokat kaže da Rastoder nije kriminalac, da nije bio pijan kada se nesreća dogodila te negira da je prošao kroz crveno svjetlo i da nije vozio brzinom većom od 100 kilometara na sat. Negira i to da je nastradalu Havu udario na pješačkom prijelazu.

Idina vrh