Ustavni sud BiH danas odlučuje o (ne)ustavnosti Zakona o lijekovima RS-a

06/07/2022
1 minuta čitanja

Ustavni sud BiH danas će donijeti odluku odnosno ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i Zakona o republičkoj upravi Republike Srpske.

Krajem prošlog mjeseca predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je od suda tražio da ukine navedene akte i donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage sve do donošenja konačne odluke.

U zahtjevu je istakao da osporeni zakoni nisu usklađeni sa odredbama Ustava BiH koji se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se pridržavaju odluka koje su donijele državne institucije.

Istaknuto je u apelaciji upućenoj sudu da bi se provedbom zakona uspostavio paralelan sistem koji bi razgradio unutrašnje tržište BiH i stvorio rizik za osiguravanje prava, zaštite zdravlja i života građana.

Prema nezvaničnim informacijama, Ustavni sud BiH će na određen period suspendovati ovaj zakon koji je izglasan u Narodnoj skupštini RS-a. To znači da se zakon neće moći primjenjivati, iako je stupio na snagu 28. juna ove godine, do odluke o meritumu.

Ovu važnu odluku očekuje i visoki predstavnik Christian Schmidt koji je nedavno kazao da će Ustavni sud BiH u srijedu donijeti važnu odluku o tome da li entitet RS ima pravo osnivati vlastitu agenciju.

Idina vrh