Bundestag u petak glasa o rezoluciji za BiH, odlučivat će se i o dolasku njemačkih vojnika

06/07/2022
1 minuta čitanja

Njemački Bundestag u petak bi trebao održati sjednicu na kojoj će se između ostalog raspravljati i o raspoređivanju njemačkih vojnika u Bosni i Hercegovini u okviru operacije EUFOR Althea, ali i o dokumentu vladajućih partija o stanju u BiH.

Prema najavama iz Berlina, uoči donošenja odluke o raspoređivanju pripadnika Bundeswehra, zastupnici će održati raspravu koja bi trebala trajati 40 minuta tokom kojih će se razmatrati zahtjev njemačke vlade o slanju do 50 vojnika u Bosnu i Hercegovinu.

“Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine”, navodi se na stranici Bundestaga.

Osim rasprave o slanu vojnika, na istoj sjednici Bundestaga zastupnici će glasati i o prijedlogu parlamentarnih grupa SPD, Zeleni i FDP pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”.

“Aktuelna politička dešavanja u BiH izazivaju veliku zabrinutost. Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa. Osim toga, NSRS je posljednih mjeseci poduzeo konkretne pravne korake kako bi u potpunosti odvojio RS od BiH. Osim toga, postoji opasnost da Rusija iskoristi agresiju na Ukrajinu kao katalizator dalje destabilizacije Bosne i Hercegovine. Konkretno, bliske veze srpske vlade s Ruskom Federacijom i njen utjecaj na Republiku Srpsku doprinose ovim strahovima”, navodi se u objašnjenju.

Između ostalog, SPD, FDP i Zeleni kroz ovaj dokument će pozvati saveznu vladu da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

“Navodne etničke razlike iskorištavaju nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama te pojačavaju i eksploatišu samobogaćenje i održavanje na vlasti. Pojedini lideri se sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje”, ističe se na stranici Bundestaga.

Na kraju, iz parlamentarnih grupa su naglasili kako su Milorad Dodik i Dragan Čović glavni krivci za trenutno stanje.

“Političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika i Dragana Čovića imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom za raznoliko društvo. Prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi je neprihvatljiva i zahtijeva odlučan i čvrst otpor Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, stoji u zaključku najave.

Idina vrh