Veliki požar iznad Jablanice, vatrogasci se od jučer bore s vatrom

13/03/2022
1 minuta čitanja

U subotu u poslijepodnevnim satima izbio je veliki požar na lokalitetu sela Zlate na području Općine Jablanica, a vatra gori i jutros.

Vatrogasci, dobrovoljna društva, lovci i mještani su upućeni na ovu lokaciju kako bi ugasili vatrenu stihiju koja je stvorila oblak dima iznad ovog hercegovačkog grada.

Selo Zlate se nalazi oko tri kilometra od centra Jablanice, a iako još nije potvrđeno pretpostavlja se da je uzrok požara ljudski faktor. Zbog lijepog vremena mnogi mještani čiste svoje bašte i površine, a zatim pale vatru.
Iz Vatrogasne jedinice za Klix.ba su kazali da selo nije ugroženo, ali da je vjetar proširio vatrenu liniju i da plamen ide prema vrhu Pisvir na 1.150 metara nadmorske visine.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović kojeg smo kontaktirali bio je na putu za selo Zlate kazavši nam da se ekipe bore sa vatrenom stihijom i da trenutno nije poznato koliku površinu je požar zahvatio.

Podsjetimo da je područje Jablanice prošlog ljeta bilo pogođeno velikim požarima koji su gašeni danima zbog nepristupačnog terena.

Idina vrh