Pronađena crna kutija drona koji se srušio u Zagrebu

12/03/2022
1 minuta čitanja

Brigadir Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je da je iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelimično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.

“Pristupili smo istražnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da operišemo oko. Imali smo ometače poput električnog kabla koji je nađen u neposrednoj blizini, veliko stablo čiji je korjen bio duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga, postojala je i pretpostavka da je eksplozivna naprava možda i dalje u trupu letjelice. Najbitnije je da smo došli do crne kutije i izvukli je”, rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

Vještačenjem će se, kako je rekao, doći do podataka.

“Možemo da pretpostavimo da je letjelica nosila eksplozivnu napravu, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek da vidimo”, naveo je Kovačević koji je zatim objasnio da kada letjelica ima špijunsku ili obavještajnu namjenu, eksploziv se ne koristi, pa je zato po svemu sudeći dron letio drugom namjenom.

Čitanjem podataka iz crne kutije baviće se vojni stručnjaci zaduženi za vazduhoplovstvo, a uključiće se i stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta, naučnici.

Nije isključena ni saradnja sa partnerskim zemljama koje imaju iskustvo u ovakvim radnjama.

“Za sada smo sami na terenu. Tu je Županijsko državno tužilaštvo, ovlašćeni službenici Ministarstva obrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne policije i drugih službi HV-a”, rekao je Kovačević.

Idina vrh