Izvro N1

Vijeće ministara BiH nakon sjednice: Nije bilo kvoruma za odlučivanje

14/08/2023
1 minuta čitanja

Nakon skandaloznih informacija da Vijeće ministara BiH ipak nije proglasilo Dan žalosti na nivou države Bosne i Hercegovine, stiglo je i zvanično saopćenje nakon današnje sjednice

“Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 8. izvanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo potreban kvorum za odlučivanje, na kojoj je trebao biti razmatran Prijedlog odluke o proglašenju 16. 8. 2023. godine danom žalosti u Bosni i Hercegovini zbog tragedije u Gradačcu.

Na telefonskoj izvanrednoj sjednici nije osiguran kvorum za rad i odlučivanje Vijeća ministara BiH tijekom glasovanja, koje je bilo otvoreno danas u razdoblju od 9:30 do 12.00 sati”, saopćeno je kratko nakon sjednice.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici nije donijelo odluku o proglašenju Dana žalosti u BiH nakon trostrukog ubistva u Gradačcu. Protiv su bili ministri iz entiteta Republike Srpske.

Obrazloženje ministara iz Republike Srpske je da je ovaj entitet već srijedu na ovom području proglasio Danom žalosti i pozvao Vladu FBiH da učini isto.

Vlada Republike Srpske je tokom trajanja vanredne sjednice Vijeća ministara poslala saopštenje da 16. august proglašavaju Danom žalosti na području bh. entiteta Republika Srpska, te su pozvali Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da učini isto.

Ovakvom odlukom se još jedom umanjuje značaj države Bosne i Hercegovine, a odluke prebacuju na entitetski nivo.

Podsjećamo, danas na dan dženaze i ukopa Nizame Hećimović Dan je žalosti u Tuzlanskom kantonu i Brčkom.

Nju je podsjećamo prvo pretukao pa ubio Nermin Sulejmanović koji je potom ubio još dvije osobe, nekoliko ranio i na kraju izvršio samoubistvo.

PRIJAVITE NASILJE

Broj policije u Bosni i Hercegovini 122
SOS telefon u Federaciji Bosne i Hercegovine 1265
SOS telefon u Republici Srpskoj 1264
SOS crvena linija u Kantonu Sarajevo 033 222 000
Prethodni tekst

Željezničar se oglasio: Koji je stadion na kraju bio posjećeniji, Grbavica ili Koševo?

Sljedeći tekst

Veliki tehnološki giganti ne žele da ih Britanci kontrolišu i prijete napuštanjem tržišta

Idina vrh