Visoki predstavnik ponovo poseže za Bonskim ovlastima

05/06/2022
1 minuta čitanja

Visoki predstavnik Christian Schmidt početkom predstojeće sedmice mogao bi ponovo posegnuti za Bonskim ovlastima, rečeno je za Politicki.ba iz više izvora.

Ukoliko Vijeće ministara ne osigura sredstva za održavanje izbora, zakazanih za 2. oktobra ove godine, Schmidt će nametnuti odluku o tome.

Sagovornici Politicki.ba rekli su da bi intervencija visokog predstavnika bila takva da se Centralnoj izbornoj komisiji “osigura dovoljno novca iz postojećih budžetskih stavki”, kako bi se izbori mogli održati.

To bi moglo značiti da bi Schmidt praktično samo stavio potpis na raniji zahtjev CIK-a da im se osigura nekih 12,5 miliona KM kako bi mogli provesti opće izbore.


Umeđuvremenu, zbog inflacije i stalnog rasta cijena, državna je izborna komisija objavila da ni taj iznos nije dovoljan i da im za uspješno održavanje izbora fali još najmanje milion KM. U taj iznos ne ulaze eventualna povećanja plaća uposlenika.

Prema najavama sagovornika Politicki.ba, intervencija visokog predstavnika i upotreba Bonskih ovlasti mogla bi se desiti već u utorak ili, najkasnije, srijedu.

U utorak počinje i sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Planirano je, kao i uvijek, da ovo tijelo zasjeda dva dana.

Idina vrh