Sinoć održana tri programa u okviru 61. Sarajevskih dana poezije

04/06/2022
1 minuta čitanja

U okviru 61. Sarajevskih dana poezije koje organizira Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, sinoć su u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH održana tri programa.

U popodnevnim satima družili su se pisci za djecu Bisera Alikadić, Mirsad Bećirbašić, Aleksandra Čvorović, Šefik Fiko Daupović, Marija Fekete Sullivan, Safet Sijarić i mnogi drugi.

U poslijepodnevnim satima organiziran je razgovor s kurdskim pjesnikom koji živi u egzilu u Njemačkoj Husseinom Habaschom, dobitnikom Bosanskog stećka za 2022. godinu.

Uvodničar je bio Hajrudin Somun, novinar i diplomata koji je podsjetio na tešku sudbinu kurdskog naroda.

– Sudbina kurdskog naroda umnogome je slična sudbini našeg. Mnoge Habaschove pjesme kao da su nastale u Sarajevu za vrijeme rata, tematika je ista i jednako bolna – kazao je Somun.

Habasch je naglasio da nije oklijevao doći u Sarajevo i primiti vrijednu nagradu koje dodjeljuje Društvo pisaca BiH.

– Sretan sam što je vaša borba završila i vi imate svoju zemlju, dok moj narod to nažalost nije još uspio. Iako puno mojih pjesama govori o tragediji moga naroda, trudim se pisati i o lijepim stvarima. Smatram da pjesnici imaju “treće oko” kojim vide ono što obični ljudi ne vide i zato možemo riječima iskazati sve ono ružno i lijepo na svijetu što “nepjesnici” ne vide – kazao je Habasch.

U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH navečer je priređeno pjesničko večer u povodu 40. godišnjice smrti Nikole Šopa.

Uvodno slovo o Šopu dao je Željko Ivanković, dok je stihove ovog velikog pjesnika govorila glumica Hasija Borić. U okviru pjesničke večeri svoju poeziju govorili su Mustafa Balje (Kosovo), Dino Burdžović (Crna Gora, Njemačka), Enes Halilović (Srbija), Nadija Rebronja (Srbija), Dragana Tripoković (Crna Gora), Aleksandra Čvorović, Fadila Nura Haver, Senka Marić, Mujo Musagić, Goran Simić, Šejla Šehabović, Senadin Musabegović, Faiz Softić, Amir Talić…

Idina vrh