Vježbe za stvarni napad: Amerika ocijenila vojne akcije kod Tajvana provokativnim

07/08/2022
1 minuta čitanja

Zvaničnici SAD-a ocijenili su da su kineske vojne vježbe kod Tajvana provokativne i neodgovorne, nakon što su tajvanski zvaničnici rekli da su kineski borbeni avioni i brodovi vježbali za stvaran napad na otok.

Tajvan je na kineske vojne vježbe koje traju već četiri dana odgovorio raspoređivanjem vojnih aviona i brodova, te podizanjem stepena pripravnosti oružanih snaga.

Pojačane tenzije uslijedile su nakon što je Tajvan posjetila američka delegacija koju je predvodila predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopćilo je da su kineski brodovi i avioni izveli misije u Tajvanskom moreuzu tokom vikenda te prešli liniju za koju se smatra da razdvaja dvije strane.Smatraju i da su vojne vježbe zapravo simulacija napada na ostrvo.

Obraćajući se novinarima u Taipeiu, premijer Su Tseng-chang optužio je Kinu da “arogantno” koristi vježbe da naruši regionalnu stabilnost te je apelirao na suzdržanost kineske strane.

Peking nije komentirao, ali se očekuje da će četverodnevna serija vojnih vježbi u zraku i moru oko Tajvana završiti danas.

Washington je optužio Kinu za eskalaciju tenzija.

“Ove aktivnosti predstavljaju značajnu eskalaciju u naporima Kine da promijeni status quo. One su provokativne, neodgovorne i povećavaju rizik od pogrešne procjene”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Američki državni sekretar Antony Blinken optužio je Kinu da poduzima “neodgovorne korake” blokiranjem ključnih komunikacijskih kanala s Washingtonom.

Pelosi, dugogodišnja kritičarka Kine i najviša američka političarka koja je otputovala na ostrvo u posljednjih 25 godina boravila je u utorak u posjeti Tajvanu uprkos upozorenjima Pekinga.

Tokom svoje posjete, Pelosi je istakla da se “svijet suočava sa izborom između autokratije i demokratije”.

Idina vrh