Ubijen i drugi vođa Islamskog džihada, u Gazi stradalo ukupno 28 Palestinaca

07/08/2022
1 minuta čitanja

Nakon petosatnog zatišja, sirene za uzbunu zazvonile su ponovo jutros na jugu Izraela i u graničnom dijelu Pojasa Gaze.

Izraelska vojska ističe da je od početka napada na Izrael ispaljeno 580 raketa iz Gaze, ali da protivraketna odbrana “Iron Dome” ima učinak od 97 posto.

Odbrambene snage Izraela su tokom noći izvele zračni napad na grad Rafah prilikom čega je ubijen još jedan vođa Islamskog džihada u južnom dijelu Gaze Khaled Mansour. Riječ je o drugom najvećem vojniku iz grupe Islamski džihad.

Ističu da je Mansour ubijen zajedno s još dvojicom visokih operativaca PIJ-a: komandantom brigade Rafah terorističke grupe Khattab Amassi i Mansourovim zamjenikom Ziadom Madalalom.

Ukupno je ubijeno 28 Palestinaca od kojih je šestoro djece i nekoliko boraca terorističkih grupa.

Također, vojnici su uhapsili 20 Palestinaca povezanih s terorističkom grupom Islamski džihad tokom noćnih racija na Zapadnoj obali.

U saopćenju izraelske vojske navodi se da su hapšenja izvršena u gradu Jenin, izbjegličkom kampu Tulkarm i drugim manjim gradovima širom Zapadne obale.

Ranije je ubijen i prvi vođa Islamskog džihada Taysir al-Jabari, komandant brigade Al-Quds, vojnog ogranka Islamskog džihada. Poginuo je u zračnom napadu na stan u Palestinskoj kuli u centru Gaze

Idina vrh