Von Cramon: Samit za zapadni Balkan potpuni neuspjeh, sretan samo tip iz Kremlja

24/06/2022
minuta čitanja

Zastupnica u Evropskom parlamentu Viola von Cramon komentirala je rezultate samita EU. 

Ona je za Euractiv poručila kako je odluka da se ne dodijeli kandidatski status zemljama Zapadnog Balkana katastrofalan signal.

Samit EU održan je od 23. do 24. juna, uglavnom posvećen pitanjima proširenja, pri čemu se ističe uglavnom nezadovoljavajući sastanak sa liderima zemalja zapadnog Balkana i “istorijska odluka” da se dobije status kandidata u Ukrajinu i Moldaviju.

Von Cramon-Taubadel je, međutim, ovu odluku nazvala “vrlo jeftinom” i sa malo praktične vrijednosti.

Razgovori sa liderima Zapadnog Balkana, kako je rekla, bili su “potpuni promašaj” i mršav ishod može samo da obraduje Vladimira Putina.

Zastupnica Evropskog parlamenta Viola Von Cramon-Taubadel (Zeleni/Njemačka) potpredsjednica je Delegacije u Odboru za parlamentarno pridruživanje EU-Ukrajina, članica Odbora za vanjske poslove i član Delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija Komitet.

Šta mislite o ovom “geopolitičkom” samitu?

Dozvolite mi da to kažem ovako: odluka o Moldaviji i Ukrajini je, pa, vrlo jeftina. Ništa ne košta dati im status kandidata u geopolitički vrlo napetoj situaciji. Oni sa ovim statusom kandidata mogu biti u čekaonici, kao što smo vidjeli kod Turske i Zapadnog Balkana, zauvijek. Status kandidata je najmanje što su lideri EU mogli učiniti, bez ikakvih finansijskih obaveza. Naravno, dobro je imati jedinstvo EU i za Ukrajince – cilj, dok oni vode ovaj strašni rat.

Što se tiče Gruzije, zemlja ima problem. U prošlosti je uvijek bio predvodnik kada su u pitanju reforme, antikorupcija, modernizacija društva. Ali sada su otišli potpuno u pogrešnom smjeru. I umjesto zatvaranja jaza, oni otvaraju jaz, što otežava Evropskom vijeću da im dodijeli isti status kao Gruziji i Moldaviji. Pošteno je reći: prvo uradite domaći, a onda ćemo vam dati isti status kandidata kao što smo dali za druga dva.

Pogledajmo sada Zapadni Balkan. Šta je ovaj samit postigao?

Ovaj samit za zapadni Balkan bio je potpuni neuspjeh. Moram priznati da sam užasno razočarana, a kad je Komisija sebe nazivala geopolitičkom komisijom, hajde, ovo je šala. Gledajte: pustili su ih da putuju u Brisel, njih svih šest, a ništa im nisu dali, ništa nisu isporučili. Ni Bosna nije dobila status kandidata, što je još gore, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile pristupne pregovore, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, što je pitanje koje se razvlači već četiri godine.

Ovo je zaista katastrofalan signal. Samo je jedna osoba sretna iz ove situacije, a ovaj tip sjedi u Kremlju.

Sa ovog samita smo propustili jasnu poruku da Srbija treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU i sankcijama Rusiji. Zašto je to tako?

Možda – a nedavno sam to čula i od civilnog društva u Beogradu – ne žele da mijenjaju sankcije za demokratske principe. Jako su se plašili da ako jako forsirate sankcije, morate odustati od demokratskih principa – slobode medija, stranačkog pluralizma i tako dalje. Tako da nisam mnogo iznenađena. Pravi argument bi trebao biti: ako se ne uskladite sa vanjskom politikom, onda ćemo suspendirati sredstva. Ali nisam čula da je neko ovo rekao.

Regionalne ideje poput „Otvorenog Balkana“ [koje predvodi Beograd] su dobre ili loše?

Ovo je inicijativa koja nije zasnovana na principima, nije zasnovana na standardima i kriterijumima, a ako nastavimo sa tim, zapravo bismo potkopali proces pristupanja EU zasnovan na zaslugama. Tako da to ne bih podržala.

Pravi argument bi trebao biti: ako se ne poklapate sa vanjskom politikom, onda ćemo suspendovati sredstva. Ali nisam čuo da je neko ovo rekao.

Šta kažete na Macronovu ideju političke zajednice?

Ako zaista želite da kreirate nešto za širu Evropu, to je u redu, ali čula sam da bi razumijevanje za ovaj novi format moglo biti kao stalna čekaonica za sve te zemlje. Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost. Najmanje što mogu reći je da je konceptu potrebno jasnije redefiniranje.

Idina vrh